De vijf Peelgemeenten, Helmond en Geldrop-Mierlo gaan samen optrekken bij het aanbieden van taalonderwijs voor inburgeraars. Op 1 januari 2022 wordt de nieuwe Wet Inburgering van kracht, met een belangrijke rol voor de gemeenten.

Taalonderwijs voor inburgeraars is nu nog interessant voor commerciële ‘cowboys’. De statushouders mogen zelf hun taalschool kiezen. Aan de lessen hangt een financiële stimulans van 10.000 euro subsidie per inburgeraar. Dat werkt fraude in de hand. Zo loopt er een onderzoek naar een Eindhovense zakenman van Syrische afkomst die onterecht miljoenen aan subsidie zou hebben opgestreken.

Om misstanden te voorkomen, worden de budgetten voor het inkopen van taalonderwijs op 1 januari 2022 overgeheveld naar de gemeenten. Die kunnen contracten afsluiten met betrouwbare aanbieders. Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Laarbeek, Someren, Helmond en Geldrop-Mierlo bereiden gezamenlijk een aanbestedingsprocedure voor. Eerst moet elke gemeente afzonderlijk instemmen met die samenwerking.