Van 1 maart 2019 tot en met 1 maart 2020 hebben de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Veldhoven en Waalre, het UWV, de Belastingdienst, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Sociale Verzekeringsbank en de Politie deelgenomen aan het pilotproject KIT. Deze pilot maakte onderdeel uit van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI).

De pilot vormt de basis voor het onderzoek naar de oprichting van een definitief Kempen Interventie Team per 1 januari 2021. De meeste partijen kijken positief terug op deze pilot en de komende maanden wordt er gewerkt aan het opzetten van een definitief Kempen Interventie Team per 1 januari 2021. Dit team heeft deels een andere opzet en samenstelling.

Pilot KIT

De pilot was gericht op het toezicht op de huisvesting van arbeidsmigranten. Doel was het opsporen van illegale en onveilige huisvesting van arbeidsmigranten, het actualiseren van de BRP-registratie en het signaleren van eventuele huisvestingsproblemen of misstanden zoals uitbuiting. Door samenwerking met alle partners werden deze zaken integraal aangepakt.

Controles

De afgelopen tijd hebben in alle acht gemeenten controles plaats gevonden. Daarbij zijn verschillende adressen gecontroleerd en personen van diverse herkomstlanden aangetroffen. Het merendeel van de arbeidsmigranten komt uit Polen. Op bijna de helft van de gecontroleerde adressen bleek de inschrijving in het BRP niet kloppend te zijn met de feitelijke situatie. Daarnaast zijn er verschillende overtredingen vastgesteld, zoals overtredingen van het bestemmingsplan en overtredingen in het kader van brandveiligheid. Eén keer is een woning gesloten in verband met brandgevaar en in een ander geval is een overkapping afgezet wegens instortingsgevaar.

Evaluatie

Eind 2019 is de pilot KIT geëvalueerd. De evaluatie van het LSI-project is nog niet afgerond. Uit de evaluatie van het KIT is naar voren gekomen dat er bij een aantal partijen voldoende draagvlak is voor een doorstart naar een Kempen interventieteam in gewijzigde vorm. Een interventieteam draagt bij aan het verdere professionaliseren van de handhavingsorganisatie. Ook gelooft een groot deel van de partners dat het een effectief middel is tegen ondermijning. Er worden verschillende voordelen gezien, zoals het integraal oppakken van complexe handhavingsproblematiek, het bevorderen van de nalevings- en meldingsbereidheid, het vergroten van de zichtbaarheid en het vertrouwen in gemeenten én het voorkomen van een waterbedeffect in buurgemeenten. Uit de evaluatie is ook een aantal verbeterpunten naar voren gekomen. Hier gaat een aantal partners de komende tijd mee aan de slag. Zo wordt het interventieteam breder ingezet dan alleen op de huisvesting van arbeidsmigranten en wordt er bekeken met welke partners er uiteindelijk een samenwerkingsconvenant moet worden gesloten. Het streven is om uiterlijk 1 januari 2021 (of zoveel eerder als mogelijk) met het Kempen Interventie Team te starten.


LANDELIJKE STUURGROEP INTERVENTIETEAMS

Het komt regelmatig voor dat regelovertreders onderwerp zijn van onderzoek door meerdere organisaties in het sociaal domein, zoals UWV, SVB en Belastingdienst. Door samen te werken onder de vlag van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) mogen gegevensbestanden van deze partijen met elkaar worden vergeleken. De VNG biedt u de kennis om deze weg te bewandelen en ondersteunt u hierbij.

> Meer informatie