De gemeente Almelo gaat ondernemers in het vastgoed en de zorg voortaan strenger controleren. Uitgangspunt van de pilot is dat ondernemers die in deze branches een vergunning aanvragen, voortaan standaard worden gescreend. 'Malafide ondernemers mogen weten dat ze in Almelo aan het verkeerde adres zijn', zo waarschuwt burgemeester Arjen Gerritsen foute zakenlieden.

Een beproefd wapen om ondernemers te controleren is de landelijke wet Bibob. Deze methode wordt toegepast wanneer bepaalde ondernemers een vergunning aanvragen en er twijfels bestaan over hun bedoelingen op de zakelijke markt.

De gemeente Almelo heeft de eigen Bibob-procedure nu uitgebreid naar de bedrijfstakken zorg en vastgoed. Als ondernemers in een van die twee sectoren aan de slag willen, worden ze voortaan in alle gevallen gecheckt. En dus niet alleen wanneer er twijfels zijn.

Almelo wil op die manier ondernemers vooraf 'aan de poort' tegenhouden en voorkomen dat de gemeente achteraf met allerlei kostenverslindende gerechtelijke procedures te maken krijgt.


Lees het volledige artikel op de website van RTV Oost.