De gemeente Nijmegen voert twee tijdelijke versoepelingen in bij de aanvraag van een bijstandsuitkering voor jongeren van 18 tot 27 jaar. De zoekperiode van vier weken voorafgaand aan de aanvraag van een uitkering, vervalt. Daarnaast mogen jongeren met een baan naast hun uitkering 25 procent van de inkomsten uit dat werk houden. Dit doet men omdat veel jongeren werkzaam zijn of waren in de hard getroffen horeca-, evenementen- en cultuursector. Beide versoepelingen gelden tot 1 juli 2021 en met terugwerkend kracht vanaf 1 november 2020.

Vier weken

Normaal gesproken zijn jongeren tot 27 jaar verplicht om eerst vier weken na hun bijstandsaanvraag te kijken of zij een baan of opleiding kunnen vinden voordat hun aanvraag voor een uitkering officieel wordt. “Deze zoekplicht laten we tijdelijk vervallen”, zegt wethouder Petra Molenaar (SP). “Jongeren worden door de coronacrisis vaker geraakt in de zin dat ze werkeloos raken, omdat ze veelal in de horeca-, evenementen- of cultuursector werken. De gemeente wil jongeren in deze tijd extra ondersteunen en zekerheid op een inkomen bieden. We willen voorkomen dat ze schulden gaan maken. De wet geeft nu aan gemeentes de mogelijkheid om de regels te versoepelen, en daar maken we als gemeente Nijmegen optimaal gebruik van.”

Extra bijverdienen

Jongeren krijgen ook de gelegenheid om naast een bijstandsuitkering nog wat geld bij te verdienen, door toe te laten dat gedurende 6 maanden 25 procent van hun inkomsten uit werk mogen krijgen, tot een maximumbedrag van 217 euro per maand. Ook mogen ze een vergoeding voor vrijwilligerswerk boven op hun uitkering hebben.