Er komen vanaf 2022 strengere regels voor zorgaanbieders om nog in aanmerking te komen voor contracten voor Wmo en  jeugdzorg in de regio Noordoost-Brabant. Zo mag er nog maar maximaal 5 procent winst worden gemaakt en wordt de hoeveelheid zorg tevoren vastgelegd en al betaald.

Directe aanleiding zijn de aanhoudende verhalen in het land over hoge winsten die zorgaanbieders maken, de zogenoemde zorgcowboys. Daarover is recent onder meer gepubliceerd in het Brabants Dagblad. Dat deed samen met collectief Follow the Money onderzoek naar de besteding van zorggeld in de regio Midden-Brabant.

Beter waarborgen

De Bossche wethouder Huib van Olden maakt de nieuwe afspraken bekend in een brief aan de gemeenteraad. ,,De nieuwe inkoop van Wmo en Jeugdhulp biedt kansen op betere waarborgen om misbruik van zorggeld door zorgaanbieders te voorkomen", hoopt hij.

Binnenkort starten de gesprekken voor nieuwe contracten voor 2022 tot en met 2024. Bij de inkoop wordt vanaf 2022 vooraf, na overleg met (ouders van) kind en aanbieder, vastgelegd hoeveel uren of dagen zorg het kind krijgt. Die hulp wordt dan direct betaald. Voorheen konden aanbieders grotendeels bepalen hoeveel hulp werd geleverd en was er achteraf een verrekening. 

Optreden tegen zorgcowboys

Aanbieders moeten binnekort overheadkosten zo laag mogelijk houden en mogen nog maar maximaal 5 procent winst maken. Wordt dat meer, dan moet dat geld worden geïnvesteerd in de kwaliteit van jeugdhulp. Hogere winsten mogen niet meer worden uitgekeerd als salaris, dividend of oneigenlijke vergoedingen. ,,Hiermee treden we direct op tegen de zogenaamde zorgcowboys die de laatste jaren hoge winsten aan zichzelf hebben uitgekeerd. Onze regio is hiermee één van de eersten in Nederland", schrijft Van Olden.

Externe controle jaarrekening

De gemeente wil bij contracten van meer dan twee ton, de jaarrekening ook door een externe deskundige laten controleren. Daarnaast mogen bestuurders van de gecontracteerde aanbieders in principe niet meer verdienen dan wat is vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens.

Meer informatie

Het hele artikel staat online op de website van het Algemeen Dagblad.