Acht gemeenten uit de Kempen en omgeving krijgen een gezamenlijk controle- en handhavingsteam dat zich vooral gaat richten op illegale en onveilige huisvesting van arbeidsmigranten, schrijft het Eindhovens Dagblad.

De gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Veldhoven en Waalre gaan in het zogenoemde Kempen Interventie Team (KIT) veel nauwer samenwerken met de politie en verschillende instanties als UWV, de Belastingdienst, de Inspectie Sociale Zaken, en Werkgelegenheid en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Die instanties mogen niet zomaar hun informatie met elkaar delen. Binnen de nieuwe samenwerking is op dat vlak meer mogelijk, dat wordt per dossier bekeken.

Van maart 2019 tot afgelopen maart is de samenwerking uitgeprobeerd. Op die manier is inzicht verkregen in de huisvesting van arbeidsmigranten, de aantallen gehuisveste werknemers en de werkgevers en inleners die zich met dat type werknemer bezighouden. De evaluatie van dat proefjaar zal binnenkort worden toegelicht.

‘Bewoners eerder bereid te melden’

Uit de evaluatie van het proefjaar zou blijken dat het KIT zorgt dat de gemeenten en politie meer informatie over de situatie in de Kempen hebben. Daarnaast zien bewoners beter wat de gemeenten doen en zijn ze eerder bereid zijn misstanden te melden. 


Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG Naleving ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.