Ruim de helft van de mensen die een aanvraag doet voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten voldoet niet aan de voorwaarden, meldt het UWV. Soms scheelt het maar een haartje.

Uitkeringsinstantie UWV heeft sinds maandag 22 juni 21.000 aanvragen ontvangen van flexwerkers die in aanmerking willen komen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (Tofa).  

Helft van de aanvragen

De uitkeringsdienst laat weten dat ruim de helft van de aanvragen wordt afgewezen, omdat deze niet voldoen aan de voorwaarden. De meest voorkomende oorzaak is dat iemand net te weinig verdiende in februari of net te veel in april.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet van plan nu nog aan de voorwaarden te sleutelen. “De regeling is bestemd voor mensen die aan de voorwaarden kunnen voldoen”, laat een woordvoerder van Koolmees weten. 

Streep trekken

“Je moet toch ergens een streep trekken”, zegt hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen over de voorwaarden. “Maar als het UWV ziet dat een grote groep flexwerkers net niet in aanmerking komt voor deze overheidssteun, is dat wel reden om te onderzoeken hoe dat komt. Zeker omdat de impact van een afwijzing voor deze groep groot is. Het gaat om mensen die verder geen aanspraak kunnen maken op het sociale zekerheidssysteem.”

Het kabinet heeft besloten de regeling nog iets langer open te stellen.