Afgelopen jaren experimenteerden meerdere gemeenten met de regels van de bijstand. Meer eigen regie, positieve aandacht en ruimere mogelijkheden om bij te verdienen lijken volgens onderzoekers en lokale overheden de moeite waard om mee door te gaan.

‘Deelnemers en uitvoerders voelen zich hier beter bij en de effecten voor gemeente en Rijk blijken ook positief. Het lijkt een win-win voor alle betrokken partijen om de Participatiewet in die richting te heroverwegen,’ aldus onderzoekers van de Universiteit Utrecht naar aanleiding van hun onderzoek Weten wat werkt.

Politieke keuze

Gedurende anderhalf jaar ontvingen de deelnemers aan het onderzoek in Utrecht en Zeist verschillende vormen van nieuwe dienstverlening in de bijstand. Eén groep ging ’Met extra hulp in actie’, de tweede moest ‘Zelf in actie’ en de groep ‘Werken loont’ mocht langer en meer bijverdienen naast de uitkering. In elk experiment gingen meer mensen aan het werk dan gewoonlijk. Onderzoeker Timo Verlaat: ‘Door alle drie de behandelingen worden positieve effecten behaald, maar het zijn niet altijd dezelfde effecten. Het is vooral een politieke keuze waar je het meeste belang aan hecht.’

Meer informatie

Lees het hele artikel op de website van Gemeente.nu.

Bekijk het volledige rapport in de Kennisbank van VNG Naleving.