Burgemeester Henny van Kooten wil stevig en regelmatig blijven controleren om de huisvesting van arbeidsmigranten in Maasdriel aanzienlijk te verbeteren. En die controles moeten ook leiden tot betere registratie van de mensen die in de gemeente verblijven.

Van Kooten zei dat na bezorgde reacties van de Maasdrielse raad op de eerste resultaten van de eerste Week van de Nachtregistratie, een grote controle die in december en januari is gehouden. Uit die controle bleek dat bij 70 procent van de plekken waar tijdelijke arbeidskrachten verblijven de zaken niet op orde zijn. De raad is geschrokken en wilde weten wat het college in petto heeft om verandering te brengen in die slechte uitkomsten.

Niet in beeld

Van Kooten had eerder deze maand al voorlopige resultaten van de actie bekendgemaakt na vragen van het Brabants Dagblad. De raad kreeg kort daarna de eerste uitkomsten op papier. Er zijn 64 plekken bezocht. Van de 142 aangetroffen arbeidsmigranten staan er 90 niet in het nachtregister en ook niet in de basisregistratie van de gemeente. ‘Dat betekent dat zij voor de gemeente niet in beeld waren’, aldus het bericht aan de raad. ‘Het houdt ook in dat de gemeente hierdoor geen verblijfsbelasting ontvangt en ook geen bijdrage van het rijk.’ Maasdriel loopt hierdoor, zo is de schatting van het college, 45.000 euro mis. 

De eerste controle, steekproef eigenlijk, belooft wat voor wat Maasdriel nog te wachten staat. De gemeente heeft ruim 250 adressen op het oog waarvan het vermoeden is dat er arbeidskrachten verblijven. ‘Er lijkt nog volop werk aan de winkel.’

Meer informatie

Het volledige artikel staat online op de website van BN de Stem.