De Gemeente Lansingerland heeft naast een beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten nu ook een toetsings- en communicatiekader om aanvragen te kunnen beoordelen. Beide kaders zijn tot stand gekomen in samenwerking met marktpartijen, vertegenwoordigers uit de glastuinbouw en de logistieke sector, huisvesters en de uitzendbranche. Onderdeel van het toetsingskader zijn de geldende wet- en regelgeving en gemeentelijke beleidskaders. De kaders moeten ervoor zorgen dat alleen díe huisvestingsvormen tot stand komen die de gemeente kwantitatief en kwalitatief verantwoord vindt en draagvlak hebben in de omgeving van de voorgenomen huisvesting.

Behoefte aan goede huisvesting arbeidsmigranten

Lansingerland is een gemeente met een grote en florerende innovatieve glastuinbouw- en logistieke sector. In veel van deze bedrijven wordt gebruik gemaakt van arbeidskrachten uit andere landen. Zowel de bedrijven als de gemeente vinden het belangrijk dat er goede huisvesting is voor deze groep (tijdelijke) arbeidskrachten. De nieuwe kaders zijn opgesteld om de lokale glastuinbouw economie en de logistieke sector in staat te stellen continuïteit te bieden aan de bedrijfsvoering en gewenste groei te bevorderen. Theo Ammerlaan, voorzitter Glastuinbouw Nederland licht toe: “We kunnen elke dag constateren dat er veel mensen de gemeente binnenrijden op weg naar hun werk. Deze kaders bieden kansen om goede huisvesting dichterbij het werk mogelijk te maken. Kwalitatieve huisvesting verbetert niet alleen de leefomgeving maar hierdoor wordt het voor arbeidsmigranten ook aantrekkelijk om in onze gemeente te werken.”

Kwaliteit van de leefomgeving

Om te zorgen dat de huisvesting veilig is en geen overlast veroorzaakt, zijn er regels opgesteld waaraan de huisvesting moet voldoen. In het toetsingskader zijn onder andere eisen gesteld aan kwaliteit en kwantiteit van de huisvesting. Ook zijn er regels vastgelegd om goed overleg met de omgeving te waarborgen. “Iedereen moet in onze gemeente onder goede en veilige omstandigheden kunnen wonen en werken. Dat geldt ook voor arbeidsmigranten, die een waardevolle bijdrage leveren aan onze lokale economie”, zo stelt wethouder Kathy Arends. “Ik ben heel blij en trots dat we samen met de sector tot een set regels zijn gekomen om dit goed met elkaar te regelen.”

Succesvolle aanpak

De gemeente Lansingerland behoort tot de koplopers in de provincie Zuid-Holland als het gaat om duidelijke regelgeving die huisvesting voor arbeidsmigranten moet faciliteren. Dat resultaat is ook niet onopgemerkt gebleven bij het Rijk. Kortgeleden bracht het ‘Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten’, onder leiding van Emile Roemer, een bezoek aan de gemeente om zich te laten informeren over de aanpak van Lansingerland. Naar aanleiding van dit bezoek is ons aangeboden gebruik te maken van het Rijksvastgoedbedrijf, een ondersteuningsteam van het Rijk. Dit aanbod is beschikbaar voor vier gemeenten in Nederland. De gemeente Lansingerland gaat hier gebruik van maken. Het gezamenlijk optrekken met elkaar rondom huisvestingsinitiatieven beoogt naast ondersteuning van onze gemeente ook wederzijds leren.

Toetsingskader in de praktijk

Bart Legierse, directeur uitzendbureau Stipt: “Het toetsings- en communicatiekader zorgt ervoor dat er vaart komt in het huisvesten van arbeidsmigranten. Door deze kaders komt er ruimte voor nieuwe iniatieven Hiermee kunnen er concrete plannen gemaakt worden om ervoor te zorgen dat werknemers dichterbij hun werk kunnen wonen in een prettige leefomgevingen tegen markt conforme tarieven.” De komende twee jaar gaan wij als gemeente de uitwerking die het beleid en het toetsingskader in de praktijk hebben nauwgezet volgen.