Door de intensivering van de aanpak van armoede en schulden en de bestaande brede schuldenaanpak zijn afgelopen tijd mooie resultaten geboekt. Tegelijkertijd is het werk nog zeker niet klaar en is een kabinetsperiode te kort om duurzame resultaten te bereiken met maatregelen die soms langere tijd nodig hebben om effect te sorteren voor mensen. Dat staat in een brief die minister Koolmees (SZW) vorige week met de Tweede Kamer deelde. Divosa is onder andere samen met de VNG nauw betrokken bij de aanpak, bijvoorbeeld tijdens de rondetafelgesprekken in de zomer van 2020.

Vanuit de coronasteunpakketten lukt het gemeenten met het Rijk om ondersteuning te bieden op het gebied van schulden en armoede. Daarover spreekt de minister in zijn brief waardering uit. Er zijn volgens hem belangrijke stappen gezet in de brede schuldenaanpak, vanuit de subsidieregeling armoede en schulden en op het gebied van de aanpak van kinderarmoede.

3 lijnen

Vanuit de rondetafels zijn op drie lijnen initiatieven opgestart waarvan de eerste resultaten zijn opgenomen in de brief.

Bestaande en nieuwe groepen in beeld

  • Verbreden Nederlandse Schuldhulproute (NSR)
  • Ontwikkeling gesprekshandreiking voor niet-financieel professionals op vindplekken
  • Alliantie voor Vrijwillige Schuldhulp

Passende ondersteuning

  • Versnelling Collectief Schuldregelen
  • Versnelling schuldenknooppunt
  • Ondersteuningstraject kinderarmoede
  • Inzet ervaringsdeskundigen

Uitvoeringsinstanties versterken

Verdere professionalisering van de schuldhulpverlening door basisnorm, kwaliteitskader en convenanten

Focus

Toch zijn er zorgen over een grote toename van mensen die zich komende tijd met een hulpvraag bij gemeenten melden. Daar wordt in de brief dan ook bij stilgestaan. Als het aan de minister ligt, komt de focus van de armoede en schuldenaanpak te liggen op zaken als effectieve, brede samenwerking, preventie van geldzorgen en denken en werken vanuit het perspectief van de burger.

Kamerbrief