Huisvesters van arbeidsmigranten staan niet bepaald te popelen om het onderdak bieden aan deze mensen te legaliseren. Dat leidt de gemeente Maasdriel af uit het geringe aantal vergunningaanvragen. Er zijn in de gemeente ongeveer 250 plekken waar seizoensarbeiders zijn ondergebracht, zo is de voorzichtige inschatting. Aan 10 plekken is vergunning verleend, er zijn 10 aanvragen in behandeling en 12 aanvragen ingetrokken.

Zo om en nabij de 10 procent van de beoogde ondernemers is dus in een jaar tijd bereikt. Het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten werd in april 2019 vastgesteld. De gemeenteraad legde de lat hoog wat betreft de handhaving van de regels, zoals het gebruik van het nachtregister en de controle van het maximum aantal bewoners per woning.

Veel werk aan de winkel

Na een jaar blijkt er nog veel werk aan de winkel is Er is, zoals het college het omschrijft, ‘nog veel begeleiding en toezicht nodig om eigenaren of exploitanten te wijzen op hun wettelijke verantwoordelijkheden’. De kosten die daarmee zijn gemoeid blijken veel hoger te zijn dan was voorzien.

Het Maasdrielse college zegt tot en met 2023 extra geld beschikbaar te willen stellen. Daarna moet het systeem functioneren.


Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG Naleving ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.