Thuiszorgorganisatie Take Care, actief in Hoogeveen, ligt onder vuur. De gemeente Almelo, waar het bedrijf is gevestigd, eist ruim twee miljoen euro terug wegens vermeende fraude, en ook zorgverzekeraar Menzis wil geld zien: zo’n 1,3 miljoen euro. Naast Hoogeveen hebben gemeenten De Wolden, Meppel en Staphorst een contract met de zorgaanbieder. Wat nu?

Aanleiding voor de claims tegen Take Care, is een onderzoek van het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money (FTM). Dat meldde twee jaar geleden dat de organisatie torenhoge winstpercentages zou boeken, tot ongeveer zeventig procent. De gemeente Almelo deed onderzoek naar de zorgaanbieder en concludeerde dat zorggeld niet werd gebruikt voor kwalitatief goede zorg. Het vorderde daarop een kleine twee miljoen euro terug. Een rechtszaak hiertegen is door Take Care verloren.

Hoogeveen doet onderzoek naar kwaliteit zorg

In de gemeente Hoogeveen ontvangen vier cliënten zorg van de thuiszorginstelling. De gemeente doet momenteel een zelfstandig onderzoek naar de kwaliteit en rechtmatigheid van de zorg die Take Care levert. Daarbij is contact opgenomen met de gemeente Almelo en zorgverzekeraar Menzis. „De publicatie van FTM heeft hier niet aan bijgedragen”, zegt een woordvoerder van de samenwerkingsorganisatie van Hoogeveen en De Wolden. In de laatstgenoemde gemeente heeft Take Care geen cliënten.

De gemeenten Meppel en Staphorst hebben ook een contract met de gedaagde zorgaanbieder. De vier gemeenten hebben al onderling overleg gehad.