Roosendaal neemt het eigen arbeidsmigrantenbeleid onder de loep. Aanleiding is het toenemend aantal buitenlandse werknemers in Roosendaal.

Dat zorgt niet alleen voor meer druk op de woningmarkt, maar ook de leefbaarheid in de wijken komt daardoor meer en meer onder druk te staan. Met soms overlast tot gevolg. De Roosendaalse gemeenteraad wil daarom het eigen beleid actualiseren. Het huidige arbeidsmigrantenbeleid stamt namelijk uit 2008. Dat is weliswaar in 2013 nog eens tegen het licht gehouden, maar toen oordeelde de gemeente Roosendaal dat er (nog) geen aanleiding was het bestaande beleid te herzien.

Top 5

Inmiddels is de gemeente weer zeven jaar verder en hangt de vlag er totaal anders bij. Door de komst van grote distributiecentra is er de afgelopen jaren veel meer vraag ontstaan naar flexibele en tijdelijke krachten en daardoor nam het aantal arbeidsmigranten in Roosendaal fors toe.

Volgens economisch onderzoeksbureau Decisio behoort Roosendaal ondertussen zelfs tot de top vijf van Brabantse gemeenten met de het hoogste aantal arbeidsmigranten.
 


 Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG Naleving ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.