Tijdelijk een familielid of goede vriend onderdak bieden en dan gekort worden op je bijstandsuitkering. Helmond gaat beter en van geval tot geval kijken of deze maatregel wel op zijn plaats is.

Wie past in het hiervoor geschetste plaatje, heeft te maken met de zogeheten kostendelersnorm. Neem je als volwassene met bijstand een andere volwassene van 21 jaar of ouder in huis, dan gaat je uitkering omlaag. Als de persoon die je uit de brand helpt zelf ook bijstand ontvangt, wordt hij of zij eveneens gekort. De achterliggende gedachte is dat jij en de ander minder uitgaven hebben doordat woonlasten worden gedeeld.

Nauwelijks uitzonderingen

Gemeenten kunnen in individuele gevallen uitzonderingen maken, maar vooralsnog is dat voor hooguit enkele maanden tot een jaar, zoals in Amsterdam. Meestal kijken gemeenten niet of nauwelijks naar iemands specifieke omstandigheden, bleek uit onderzoek van Divosa, kennisplatform op het gebied van werk en inkomen.

Het gebrek aan maatwerk is in zoverre opmerkelijk, dat de maatschappelijke kosten veel hoger worden als iemand dakloos raakt of dieper in de schulden belandt. Daarom namen in Helmond de SP, PvdA, GroenLinks en D66 het initiatief voor een motie. Die kreeg dinsdagavond in de gemeenteraad vrijwel unanieme steun.

Uitwerking vergt tijd

Het stadsbestuur heeft de opdracht gekregen om bij het toepassen van de kostendelersnorm de maximale ruimte te pakken voor maatwerk. Hoe dit precies vorm moet krijgen, gaat de gemeente bekijken. Dat gebeurt samen met werkbedrijf Senzer, dat in Helmond en de Peel de bijstandsuitkeringen verstrekt.

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van het Eindhovens Dagblad.