In vrijwel alle sectoren stijgt nu het aantal werklozen. Vooral jongeren, laagopgeleiden en flexwerkers raken hun baan kwijt, meldt het NRC.

De stijging van de werkloosheid is in april flink versneld en raakt nu vrijwel iedere sector. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en uitkeringsinstantie UWV woensdag bekend hebben gemaakt.

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen, de instroom, is in april bijna verdubbeld ten opzichte van de maand ervoor. In maart meldde het UWV al een stijging van 40 procent nieuwe uitkeringen. Bijna 74.000 mensen kregen vorige maand een WW-uitkering toegekend.

Opgelopen

Het werkloosheidspercentage is in april opgelopen van 2,9 naar 3,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is de grootste maandelijkse stijging sinds 2003, toen het CBS begon met de registratie van deze maandcijfers. In totaal steeg het aantal werklozen met 15 procent naar 314.000 mensen.

Grootste daling

Het CBS telt mensen pas als ‘werkloos’ als ze geen betaald werk hebben én actief een nieuwe baan zoeken waarmee ze ook snel kunnen beginnen. Door die strikte definitie zitten niet alle Nederlanders die vorige maand hun werk zijn kwijtgeraakt in deze cijfers. Het aantal mensen met betaald werk is in april met 160.000 gedaald naar zo’n 8,9 miljoen mensen. Ook dat is de grootste daling die het CBS sinds 2003 heeft gemeten.