Als het Agrarisch Keurmerk Flexwonen dat de kwaliteit van de huisvesting van arbeidsmigranten moet waarborgen onafhankelijk wordt getoetst, hoeven gemeenten niet meer bij die agrarische bedrijven langs. Dat zei burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad namens de VNG tijdens een online live debat over het ‘kruispunt’ arbeidsmigrant, huisvesting, gemeente en corona. 

Tijdens het debat liet een vertegenwoordiger van medeorganisator LTO Nederland weten dat het Keurmerk Flexwonen in het leven is geroepen in samenwerking met de vakbonden, maar nog niet met fruitsector is afgestemd. Het keurmerk is geaccrediteerd en gecertificeerd en volgens LTO wordt alle huisvesting gecontroleerd, ook kleinschalige huisvesting.

Volgens burgemeester Van Rooij is het keurmerk wel bekend bij gemeenten. ‘Ik zit er als volgt in: als het keurmerk onafhankelijk is getoetst, dan hoef ik niet meer bij het bedrijf langs. Dat scheelt kosten voor handhavers. Ik wil meer toe naar samenwerking met de sector. Als keurmerken onafhankelijk getoetst zijn, dan kunnen wij ons op echte problemen en knelpunten richten met handhaving. Ik hoop dat deze coronatijd eraan bijdraagt dat dit proces wordt versterkt.’

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van Binnenlands Bestuur.