Winstuitkeringen in de zorg zijn al langer voer voor discussie. Afgelopen voorjaar raakte de Drentse zorgondernemer Ruud Slot in opspraak toen bleek dat hij ruim twee miljoen euro zorgwinst aan zichzelf had uitgekeerd. Critici spraken van het weglekken van zorggeld en vinden dat onwenselijk. Zelf zegt Slot dat dit geld opnieuw naar de zorg is gegaan. In Drenthe.

Eerst de achtergrond. Afgelopen voorjaar publiceert RTV Noord een artikel over de Drentse zorgondernemer Ruud Slot. Uit onderzoek van de omroep blijkt dat de eigenaar van MartiniZorg en diverse Drentse zorgbedrijven ongeveer 2,1 miljoen euro zorgwinst aan zijn persoonlijke onderneming heeft uitgekeerd. Het gaat om dividenduitkeringen in de periode 2014 tot 2020, bovenop het salaris van Slot.

Illegaal is dat niet. Winst maken met bv's mag in de zorg. Ook het uitkeren van dividend (een winstuitkering aan aandeelhouders) is niet verboden. Via een constructie met tal van zorgbedrijven heeft Slot legaal de 2,1 miljoen euro in zijn priv├ębezit laten komen.