De directeur van de failliet verklaarde zorgorganisatie Olcea Nieuwe Zorglandschap wordt persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de financiële schade rond het bankroet. Dat blijkt uit het nieuwste faillissementsverslag. De zorgdirecteur wordt zwaar aangerekend dat hij schoof met zorggelden. Zo boekte hij, terwijl zijn onderneming al in zwaar weer verkeerde, forse geldbedragen vanaf de bedrijfsrekening over naar zijn privérekening en haalde tonnen aan managementvergoeding uit zijn bedrijf.

Terwijl de faillissementen van zijn twee vorige zorgbedrijven nog niet eens waren afgewikkeld, had de directeur opmerkelijk genoeg alweer een nieuw zorgbedrijf opgericht. Maar met de belastingdienst heeft hij nu afgesproken dat hij daarmee stopt.

Kritisch rapport

Olcea Nieuwe Zorglandschap ging dit voorjaar failliet nadat de gemeente Enschede het contract opzegde. Aanleiding vormde een kritisch rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), waaruit bleek dat het zorgbureau niet aan de administratieve eisen voldeed en dat er te weinig gekwalificeerd personeel in dienst was. Het zorgbedrijf stond daarop onder verscherpt toezicht van de inspectie.

Nieuw zorgbureau

De directeur begon daarop met Olcea Nieuwe Zorglandschap, dat tientallen cliënten had door heel Twente en zich onder meer bezighield met thuiszorg. Daarbij richtte het zich op cliënten van Syrisch-orthodoxe, Armeense en Turkse afkomst.

Beide zorgbedrijven vielen onder Olcea Beheer BV, waarvan de bedrijfspanden in Enschede en Hengelo werden gehuurd. Naar nu blijkt is de holding vorige maand failliet verklaard. Het faillissement werd door de directeur zelf aangevraagd

Forse geldbedragen

Uit het faillissementsverslag blijkt dat de directeur tot twee keer toe forse geldbedragen van de bedrijfsrekening naar zijn privérekening overhevelde. Op 25 november 2019 ging het om 20.370,22 euro. In april dat jaar ging het om 21.638,28 euro. Met name in november was de zorgorganisatie al financieel noodlijdend. De fiscus noemt de overboekingen daarom "niet passend" gezien de financiële situatie van het bedrijf op dat moment.

Onbehoorlijk bestuur

Nadat de belastingdienst eerder al constateerde dat de directeur zich daarmee aan onbehoorlijk bestuur zou hebben schuldig gemaakt, meldt curator Carl Luttikhuis in zijn eind vorige week gepubliceerde openbare faillissementsverslag dat hij de directeur persoonlijk aansprakelijk stelt wegens onbehoorlijk bestuur.