Gemeenten willen dat uitkeringsgerechtigden met meer vertrouwen en respect worden bejegend. Een ander Haags beleid is daarbij broodnodig, maar lokale overheden zullen zelf ook werk moeten maken van een cultuuromslag.

Het was een tv-fragment uit duizenden, een week of drie geleden bij talkshow Op1. Hanny Heuvelink uit Tilburg, die leeft van een bijstandsuitkering, was er te gast. Samen met de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah, die om zich in te leven zelf een maand van een minimuminkomen had geleefd. “Ontzettend pittig en moeilijk”, vond Lahlah. Die ook zei te beseffen dat zij haar leven na een maand weer gewoon op kon pakken.

Toen kreeg Heuvelink het woord. “Wat Esmah heeft gedaan, gaat vooral over het inkomen. Maar ze had niet zo veel te maken met de regelgeving.” Wat het akeligste was? “De vernedering”, sprak ze. Maar hoe dan? Heuvelink vocht tegen de tranen en zocht naar woorden. Om te vertellen dat haar stofzuiger stuk was. Ze moest een aanvraag voor bijzondere bijstand doen om een nieuwe te krijgen.

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van Trouw.