Brabantse gemeenten gaan misbruik van zorggeld aanpakken, mede naar aanleiding van onderzoek van Brabant Dagblad en Follow the Money. Den Bosch zet de toon met een pakket strikte maatregelen. 

'Laat er geen misverstand over zijn: voor zorgfraude en exorbitante winsten is in onze gemeente geen plaats.’ Met die mededeling kondigde de Bossche wethouder Huib van Olden onlangs in een brief aan de gemeenteraad een nieuwe aanpak aan om misbruik van zorggeld in zijn stad en de regio Noordoost Brabant te voorkomen. 

Onderzoek

In het schrijven verwijst Van Olden naar onderzoek van deze krant met Follow the Money (FtM) van de boeken van 121 zorgaanbieders met een contract in de regio Hart van Brabant.  Eenvijfde maakte in 2018 meer dan tien procent winst, voor commerciële bedrijven in de jeugdzorg gold dat zelfs voor vier op de tien. Bijna honderd miljoen euro zorggeld van gemeenten en zorgverzekeraars bleek - vooral búiten de zorgregio Tilburg - niet naar zorg te zijn gegaan. Eerder al toonden FtM en Pointer grote winsten aan bij zorgcowboys die ook in de provinciehoofdstad actief zijn.

Voorwaarden aan winstuitkeringen

In antwoord op Kamervragen over het nieuwe onderzoek noemt staatssecretaris Paul Blokhuis het vrijdag  ‘pijnlijk’ dat enorme bedragen verdwijnen uit de zorg in de vorm van dividend. Op dit moment werkt het ministerie aan wetgeving om voorwaarden te stellen aan winstuitkeringen. Blokhuis en minister Tamara van Ark wijzen verder vooral op de verantwoordelijkheid van gemeenten om maatregelen te nemen. 

Centrumgemeente Den Bosch is een van de eerste gemeenten die daartoe een scherp beleid aankondigt. Bij de nieuwe inkoop van jeugdzorg en Wmo bindt ze aanbieders vanaf 2022 aan een maximum winstpercentage van vijf procent, bij de laagst mogelijk overheadkosten. Vallen de verdiensten toch hoger uit dan moet het restant aantoonbaar worden geïnvesteerd in de kwaliteit van de hulp. Tarieven kunnen tussentijds worden bijgesteld. Zo wil wethouder Van Olden voorkomen dat verdiensten boven vijf procent worden uitgekeerd als salaris, dividend of  beheersvergoedingen. Jaarverslagen worden in het nieuwe regime structureel geanalyseerd.  

Meer informatie

Het hele artikel staat online op de website van het Brabants Dagblad.