Arbeidsmigranten kunnen voortaan in principe ook in vrijkomende boerderijen of op campings gehuisvest  worden. Het gaat dan vooral om opvang korter dan vier maanden en nadat aan een reeks voorwaarden is voldaan. Dat schrijven B en W van Gilze en Rijen in een beleidsnotitie. 

Enkele maanden geleden ontstond ophef over de huisvesting van zestig arbeidsmigranten op het terrein van Aeroparc. Omdat er ook migranten woonden die niet bij het bedrijf werkten werd dit gedoogd, zolang er geen nieuwe mensen gehuisvest werden. Dat gebeurde toch, waarna ze weg moesten. Dit soort gevallen willen B en W in de toekomst voorkomen. 

Krappe huizenmarkt

De provincie verplicht alle gemeenten arbeidsmigranten op te vangen om clustering te voorkomen. Gilze en Rijen moet van ongeveer 220 nu naar 480 opvangplaatsen, waarvan 80 procent tijdelijk is. Om te voorkomen dat aanbieders van tijdelijke huisvesting op de krappe huizenmarkt in de dorpen toeslaan, zoeken B en W een sluitende aanpak. 

Camping

Hoewel de gemeente geen verbod uitspreekt voor huisvesting binnen de dorpen, is de voorkeur aan de rand van de dorpen of erbuiten. Zo geldt voor woningen een beperking van één slaapkamer per huurder. In het buitengebied denken B en W aan een vrijkomende boerderij, bij het agrarisch bedrijf waar ze werken, op een camping om de exploitatie rond te maken, of een hele camping.