Is de verhuur van een woning aan de Ossendijk in Geesteren aan arbeidsmigranten illegaal? Het bestemmingsplan van de gemeente Tubbergen staat het gewoon toe, betoogde de advocaat van verhuurder Robert Wesselink in een rechtszaak maandag.

Een bedrag van 25.000 euro hangt Wesselink boven het hoofd. Die dwangsom legde de gemeente Tubbergen hem op omdat hij een woning aan de Ossendijk illegaal aan werkmigranten verhuurt. Daar is niets illegaals aan, betoogde zijn raadsman Johan van Groningen in de Zwolse rechtbank. 

Klachten over overlast

Omwonenden klaagden in januari 2018 dat de arbeidsmigranten voor overlast zorgen. De gemeente ontdekte in de loop van dat jaar dat het bestemmingsplan bedrijfsmatige verhuur toestaat. Dus kwam het met een zogeheten voorbereidingsbesluit om dat bestemmingsplan te wijzigen. 

‘Gemeente pakte niet door’

Maar na dat voorbereidingsbesluit pakte de gemeente niet door, stelt de advocaat, waardoor nog altijd het oude bestemmingsplan geldt. Met andere woorden: wat Wesselink doet, mag daar gewoon. En daarmee moet ook de dwangsom van 25.000 euro van tafel.

Destijds geen migranten

De gemeente ziet dit anders. Zij kijkt naar de feitelijke situatie in november 2018 toen het college de zaak beoordeelde. Op dat moment zaten er geen arbeidsmigranten in die woning. Was dat wel het geval geweest, dan had Wesselink die verhuur voort mogen zetten, stelt het college. „Het gaat om de feitelijke situatie”, legde een jurist van de gemeente uit.„Dat er volgens Wesselink een verhuurovereenkomst lag, zegt niets over de feitelijke toestand in de woning.”

De rechtbank komt binnen zes weken met een eindoordeel.