Arbeidsmigranten in Transvaal en Laak in Den Haag betalen zich nog altijd scheel aan huur. De gemiddelde kale huurprijs voor een woning rond het Kaapseplein in Transvaal is opgelopen tot 1305 euro per maand. Het gaat vrijwel allemaal om onzelfstandige bewoning, dus woningen die door meerdere personen gedeeld worden. Ook in Laak Centraal zijn de misstanden groot. Om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten en plichten trekt de gemeente met informatiebusjes de stad in.

'Dit is ons mobiele kantoor.' Violetta Riedel schuift de deur van een klein bestelbusje open waarop woorden staan als zorg, rechten, plichten, wonen en onderwijs. En dat in verschillende talen. De bus is volgepakt met folders, maar er is ook een plekje om te zitten. 'Hier kunnen we mensen die hulp nodig hebben ter plekke helpen met het invullen van formuleren.'

Riedel is een van de voorlichters die sinds januari de stad intrekken om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten en hun plichten. Met de busjes wordt op vaste tijdstippen naar locaties gereden in Segbroek, Rustenburg-Oostbroek, Escamp, Laak Centraal en Spoorwijk. Aan boord voorlichters die verschillende talen spreken. Het doel is om voorlichting te geven over het Nederlandse zorgstelsel, onderwijssysteem, taallessen, energiezaken en wonen en werken in Nederland.