Panden met arbeidsmigranten leiden tot grote zorgen in het gemeentehuis van Roosendaal. Ze worden slecht onderhouden, de sociale cohesie in de buurt verdwijnt. Een klein aantal vastgoedinvesteerders krijgt steeds meer panden in bezit.

Hotel Merks was bijna honderd jaar een begrip in Roosendaal. Een groot wit gebouw, aan de Brugstraat, vlak bij het station. Het was altijd al meer een hotel voor werkenden – zakenlieden, monteurs en bouwvakkers – dan voor toeristen. Sinds enkele jaren heeft het witte hoekpand vooral bewoners met een niet-Nederlandse achtergrond: Polen, Litouwers en Roemenen.

Tientallen arbeidsmigranten wonen in de hotelkamers. Sinds hun komst is de buurt veranderd, vertellen buurtbewoners. Ze zorgen niet voor veel overlast, maar het buurtgevoel in de wijk is afgenomen. Veel arbeidsmigranten wonen er maar tijdelijk, er is weinig contact met de andere buurtbewoners. De vele mannen ’s avonds op straat geven bewoners een ongemakkelijk gevoel. Er worden drugs gedeald als het donker wordt, zo is te zien op camerabeelden.