Een taalschool in Amsterdam heeft volgens het OM fraude gepleegd door immigranten tijdens inburgeringsexamens te voorzien van een camera en oortjes, waardoor de goede antwoorden konden worden ingefluisterd. Aan de fraude zou ruim anderhalf miljoen euro zijn verdiend.

Het gaat om Taalacademie BV uit Amsterdam. Twee bestuurders van de taalschool worden verdacht, en een werknemer. Die laatste zou betrokken zijn geweest bij de heimelijke opnames.

Het Functioneel Parket van het OM kwam de zaak op het spoor na een tip van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) die verantwoordelijk is voor de inburgeringsexamens. DUO had verschillende anonieme meldingen binnen gekregen, waarbij ook screen­shots van de stiekem opgenomen examens waren gevoegd.

Immigranten in Nederland moeten binnen drie jaar na aankomst inburgeringsexamen doen, waarna ze een verblijfsvergunning kunnen aanvragen. Ze krijgen voor de lessen een lening van maximaal 10.000 euro. Fraude door taalscholen wordt al jarenlang onderzocht door het OM.

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van het Parool.