Een zorgonderneemster heeft in vijf jaar tijd 1,3 miljoen euro uit haar thuiszorgbedrijven opgenomen. Dat geld is nergens verantwoord: de complete administratie is verdwenen en ze kan zich weinig herinneren over de besteding van het geld.

In november vorig jaar deed de politie een inval bij K., in het kader van de Week van de Ondermijning. Een maand later gingen haar bv en haar eenmanszaak, beiden met de naam Actueel Zorg, failliet. Curator Eddy Kolkman ontdekte al snel dat iedere vorm van administratie ontbrak en deed in januari strafrechtelijk aangifte tegen directrice K. Dat leidde vorige maand tot een verhoor bij de rechtbank.

Boekhouder spoorloos

Tijdens dat verhoor bleek dat K. tussen 2014 en 2019 maar liefst 1,3 miljoen euro zorggeld contant heeft opgenomen, of naar haar privérekening heeft laten overboeken. Volgens haar betaalde ze van dat geld vervolgens wel zakelijke kosten. Waarom dat geschuif met geld nodig was kon ze echter niet uitleggen en ze wist ook niet meer precies wat er nou betaald is: de boekhouder is volgens haar met de noorderzon vertrokken en nam de administratie mee.