Het aantal zorgaanbieders in de regio Centraal Gelderland, bestaande uit Arnhem plus tien omliggende gemeenten, is sinds 1 juli meer dan gehalveerd. Door aangescherpte regels blijven ongeveer 400 van de 900 aanbieders over, volgens de gemeente Arnhem.

Het gaat om zorg voor jeugd of vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn. Dat leidde de afgelopen jaren nog wel eens tot discussie over de wenselijkheid van de vele zorgaanbieders.

Kwaliteit was vaak moeilijk controleerbaar, waardoor ook fraude en hoge zorgwinsten op de loer liggen.

'Iedereen kan zich inschrijven'

Wethouder Roeland van der Zee vertelde eerder aan Omroep Gelderland dat de uitgangspunten van de zorginkoop niet meer voldeden. "Iedereen die zorgaanbieder is en een nummertje van de overheid heeft, kan zich nu bij ons inschrijven", zo sprak hij.

'Intensievere toetsing'

Dat moest veranderen, onder meer door betere toetsing bij toetreding en voor de naleving van de contracten. Dat leidde tot meer dan een halvering van het aantal aanbieders; voor jeugdbescherming daalde dit zelfs met bijna 90 procent, van 39 naar vier.

"In het vorige systeem hebben veel aanbieders zich voor alle producten ingeschreven", legt een woordvoerder daarover uit. "Veel aanbieders voldeden alleen niet aan de criteria om dit product te kunnen leveren. Dit is nu rechtgezet."