Nieuws
In de rubriek ‘Vraag het de jurist’ buigen juristen van de VNG zich over vragen rond toezicht en handhaving die leven bij gemeenten. Kris Hulsen, als jurist verbonden aan het team Naleving Werk & Inkomen, beantwoordt in deze editie de...
Hieronder staat beschreven wat de positie van zorgaanbieders en gemeenten is binnen toezicht en handhaving Wmo en Jeugdwet.
We hebben voor gemeenten een aantal stappen benoemd om door te lopen bij het ondernemen van actie naar aanleiding van de pointerlijst.
We adviseren gemeenten om de pointerlijst niet groter te maken dan het is. Daarmee bedoelen we: de pointerlijst kan wijzen op een signaal van mogelijk verhoogde kans op zorgfraude, maar is zeker niet meer dan een indicatie.
Vanuit de VNG (en ook de rijksoverheid) plaatsen we dit soort lijsten niet. Het opstellen van zulke lijsten is risicovol en vraag om veel nauwkeurigheid. Zorgvuldigheidseisen zijn hoog en de kans op imagoschade en rechtszaken fors.
Pointer geeft aan dat de lijst die zij hebben gedeeld zorgaanbieders bevat ‘waar de toezichthouder nog eens goed naar zou moeten kijken’. Informatie die zij hebben gebruikt voor het opstellen van de lijst is openbaar.
Zorgfraude is een reëel en groeiend probleem. Daarmee is ook de aanpak van zorgfraude onverminderd actueel en er is veel steun voor verbeteringen. Schattingen gaan ervan uit dat tussen de 5 en 8% van het totale zorgbudget weglekt aan misbruik...
Regelmatig verschijnen er uitspraken die van invloed zijn op het werk van toezichthouders in het sociaal domein. In dit overzicht leggen we per uitspraak uit wat de situatie is, wat het oordeel is en wat dit betekent voor uw werk...