De leefomgeving waarin mensen wonen, werken en recreëren heeft invloed op hun gezondheid. Een gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, die uitnodigt tot gezond gedrag en waar de druk op de gezondheid zo laag mogelijk is, waar gezonde keuzes gemakkelijk en logisch zijn en waar negatieve invloed op gezondheid zo klein mogelijk is.
 

De Omgevingswet biedt kansen om aan een gezonde leefomgeving te werken, waardoor er voor gemeenten meer mogelijkheden zijn om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit is namelijk één van de doelen van de Omgevingswet. Het programma Aan de slag heeft met een aantal ketenpartners een leerkring gezonde leefomgeving en een community opgestart.

Wanneer wordt een leefomgeving als gezond ervaren?

Belangrijke elementen voor een gezonde leefomgeving zijn uitnodigen tot bewegen (wandelen, fietsen, spelen), elkaar ontmoeten, ontspannen, een goede milieukwaliteit (onder andere lucht en geluid), klimaatbestendigheid (zoals meer groen voor tegengaan hitte- en wateroverlast) en een goede toegang tot voorzieningen.

Zendingswerk

Er is in Nederland nog veel zendingswerk te verrichten wanneer het gaat om de gezonde leefomgeving. Mede daarom is vorig jaar door het programma Aan de slag met de Omgevingswet en een aantal ketenpartners een start gemaakt met een werkplaats over het omgevingsprogramma. Samenwerking met het programma Groen leverde de leerking gezonde leefomgeving op. De leerkring is inmiddels op stoom en het doel is om na de laatste sessie een concept programma gezondheid op te leveren, waarmee gemeenten, provincies en waterschappen hun voordeel kunnen doen. In het inspiratiedocument programma wordt een beeld gegeven hoe bevoegd gezagen aan de slag gaan met het opstellen van een omgevingsprogramma

Samenwerking sociaal en fysiek

Om deel te kunnen nemen aan de leerkring werd als voorwaarde gesteld dat de overheden in duo’s komen. Zowel een collega uit het fysieke als uit het sociale domein doen vanuit één organisatie mee. Door vanuit beide werelden naar gezondheid te kijken, ontstaat een betere aanpak en wordt beter samengewerkt. Er is bijvoorbeeld ingezoomd op gezondheidsbescherming en gezondheidsbevordering. Daarin komen de verschillen tussen sociaal en fysiek domein duidelijk naar voren. Ook is door 3 gemeenten een inhoudsopgave voor een programma gezonde leefomgeving gepresenteerd. Waar de een het vanuit beschermen en bevorderen aanvloog, legde de andere de nadruk op het vertalen van de nota volksgezondheid naar de fysieke leefomgeving. Tot slot is ingegaan op het meekrijgen van het bestuur/management. Het dreamteam uit Den Haag stond daarin centraal. Inmiddels zijn er 2 fysieke bijeenkomsten geweest en na de zomer is de laatste bijeenkomst. De online sessies die in september volgen, gaan onder andere over omgevingswaarden en de relatie met begroting en monitoring.

Inmiddels zijn er 2 fysieke bijeenkomsten geweest en na de zomer is de laatste bijeenkomst. Deelname is dan ook niet meer mogelijk in deze reeks. De online sessies die in september volgen, gaan onder andere over omgevingswaarden en de relatie met begroting en monitoring.

Experts

De deelnemers van de leerkring worden bijgestaan door een grote groep experts van TNO, Platform 31, VVM, RIVM, GGD GHOR Nederland, Ruimtemeesters, Kujper Compagnons, VNG, IPO, IPLO en diverse ministeries. Een aantal partijen is bezig om handreikingen op te stellen over de gezonde leefomgeving, zodat hun achterban daar beter mee uit de voeten kan.

Om de opbrengst uit de leerkring te delen en ervan te leren is een community opgericht. Hierin kunnen geinteresseerden en deelnemers aan de leerkring hun ervaringen en vragen delen en zijn ook verslagen en inzichten te vinden uit de sessies. De community staat open voor niet-deelnemers aan de leekring.

 

Geinteresseerd in de leerkring gezonde leefomgeving?

Op de Pleio omgeving worden de documenten en verslagen gedeeld van de sessies. Meld je hier aan.