De ambulantisering in de GGZ maakt dat mensen in de wijk met elkaar samenleven die dat niet gewend zijn. Huidige inwoners weten vaak niet hoe om te gaan met verward gedrag. Dit kan een gevoel van onveiligheid oproepen. Nieuwe bewoners ervaren soms een vorm van stigma en voelen zich daardoor gehinderd om echt mee te doen. De gemeente Etten-Leur, woningcorporatie Alwel en GGz Breburg onderzoeken in het project ‘Samen leven in de wijk’ welke initiatieven in de publieke omgeving integratie, de-stigmatisering en het omgaan met situaties van verward gedrag kunnen bevorderen. En daarmee het algeheel gevoel van welzijn en veiligheid kunnen verbeteren. 

De gemeente Etten-Leur huisvest binnen haar grenzen het vroegere psychiatrische ziekenhuis ‘Het Hooghuys’. Op een deel van deze locatie wonen cliënten die langdurig in de GGZ zijn opgenomen. Maar de meeste cliënten zijn uitgestroomd en wonen nu (beschermd en ambulant) in de gemeente Etten-Leur. Op het voormalig GGZ-terrein zal binnenkort een nieuwe wijk verrijzen. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat een groot aantal cliënten meer verspreid in de gemeente woont en dat voor degenen die gebruik blijven maken van meer intensieve 24 uursbehandeling en begeleiding een nieuwe woonsituatie ontstaat.

Waarom is het project ‘Samen leven in de wijk gestart’? Projectleider Carola Franken van GGz Breburg legt uit: “Er is hier een goed ontwikkeld maatschappelijk steunsysteem aanwezig. Ook zijn we tevreden over de inzet van de wijk-GGZ’er voor complexe problematiek. Maar de ontbrekende schakel in de aanpak was nog een aanbod specifiek voor inwoners van Etten-Leur.” In het afgelopen vonden er wel al enkele activiteiten plaats ter bevordering van de integratie en de-stigmatisering. Zo organiseerden GGz Breburg, samen met cliënten, familie en buurtbewoners in september een burendag bij het Hooghuys-terrein. Carola: “Cliënten van Breburg hebben geflyerd, waardoor er een hoge opkomst was. Het leukste was nog wel dat de buren die al 40 jaar rondom het instellingsterrein wonen de nieuwe buren uitleg gaven en vertelden hoe prettig ze hier wonen”. Het festival ‘Trots’ met muziek, gedichten en verhalen bood de cliënten van GGz Breburg de mogelijkheid om te laten zien waar zij trots op zijn. “Ook hier was een grote opkomst. De omgeving was onder de indruk over wat de cliënten kunnen. Daar hadden ze namelijk geen beeld bij.”

De bedoeling is in het project ‘Samen leven in de wijk’ om dit soort losse initiatieven te ontwikkelen tot een samenhangend pakket aan activiteiten die bijdraagt aan de leefbaarheid in de wijk. Carola: “Wij willen een methodiek opleveren om in wijken mensen met elkaar te verbinden, te scholen en/of voor te lichten in het kader van kwetsbaar verward gedrag.” Het project begint met een inventarisatie onder bewoners om te inventariseren waar zij behoefte aan hebben. “Hun input is leidend. Aan de hand van deze inventarisatie voeren we nieuwe activiteiten uit en voegen we onze ervaringen samen tot een methodiek die ook op andere plaatsen in te zetten is.”

Heeft u nog ideeën voor het project of wilt u geïnformeerd worden zodra de methodiek beschikbaar is? Stuur dan een mail naar de projectleider Carola Franken: c.franken@ggzbreburg.nl

Artikel van Birgitta de Leeuw en Veerle Petit van VLOT en projectleider Carola Franken voor de VNG-nieuwsbrief Zorg + Veiligheid, nummer 15 (2 april 2020).