De Proeftuin Aanpak Zorgfraude is een initiatief van de VNG en de regio’s Hart van Brabant en Twente. Het rijk steunt de proeftuin met een subsidie vanuit het ministerie van VWS voor 3 jaar. Het doel is om binnen de huidige wet- en regelgeving nieuwe werkwijzen te ontwikkelen om de kans op kwalitatief goede zorg voor inwoners te vergroten en malafide zorgaanbieders sneller en effectiever te weren. 

Ook gemeenten uit andere regio’s kunnen hun innovatieve werkwijzen inbrengen en meepraten over nieuwe methoden. De proeftuin bestaat uit 3 thema’s:

  • Screening en selectie van zorgaanbieders;
  • Verkennen en versterken partnerschap;
  • Informatiedeling.

Landelijke toepassing met behulp van community

De VNG ondersteunt de proeftuin met een zogeheten community. Daarmee zorgen we ervoor dat andere gemeenten kunnen profiteren van de kennis die de regio’s in de proeftuin opdoen en ontwikkelen en dat innovatieve ontwikkelingen bij andere gemeenten in de proeftuin worden gebracht. Zo ontstaat een optimale uitwisseling van informatie die de aanpak van malafide zorgaanbieders moet versterken en de kans op goede zorg voor kwetsbare inwoners door kwalitatief goede aanbieders vergroot.

Meld u aan voor de community 'Proeftuin Aanpak Zorgfraude'

In de proeftuin worden op de genoemde thema’s nieuwe methoden ontwikkeld om zorgfraude tegen te gaan. Verdieping en verspreiding hiervan vinden onder meer plaats in een speciaal hiervoor opgezette community. Meld u dan aan voor de besloten community 

Wethouder Marcelle Hendrickx en wethouder Eugène van Mierlo aan het woord

De regio’s Hart van Brabant en Twente boekten de afgelopen jaren al succes met de aanpak om malafide zorgaanbieders buiten de deur te houden. Toch moet de aanpak volgens Marcelle Hendrickx en haar collega Eugène van Mierlo van Almelo nog beter.  In onderstaande video delen de bestuurders de resultaten in de regio’s op het thema screening en selectie. Daarbij vult bestuurskundige en criminoloog Edward van der Torre aan hoe gemeenten, door preventief in ze zetten op zorgfraude met screening en selectie, kunnen voorkomen dat er malafide zorgaanbieders actief zijn binnen de regio.

Producten uit de proeftuin

Toolkit Zorgfraude Workshop
Bij een aantal zorgopleidingen op het ROC van Twente doen studenten mee aan een workshop over goede zorg. Doel van de workshop is om de young professionals handelingsperspectief bieden bij zorgsituaties waar signalen van misbruik van zorggelden of fraude zijn.