De Proeftuin Aanpak Zorgfraude is een initiatief van de VNG en de regio’s Hart van Brabant en Twente. Het rijk steunt de proeftuin met een subsidie vanuit het ministerie van VWS voor 3 jaar. Het doel is om binnen de huidige wet- en regelgeving nieuwe werkwijzen te ontwikkelen om de kans op kwalitatief goede zorg voor inwoners te vergroten en malafide zorgaanbieders sneller en effectiever te weren. 

Ook gemeenten uit andere regio’s kunnen hun innovatieve werkwijzen inbrengen en meepraten over nieuwe methoden. De proeftuin bestaat uit 3 thema’s:

  • Screening en selectie van zorgaanbieders;
  • Verkennen en versterken partnerschap;
  • Informatiedeling.

Landelijke toepassing met behulp van community

De VNG ondersteunt de proeftuin met een zogeheten community. Daarmee zorgen we ervoor dat andere gemeenten kunnen profiteren van de kennis die de regio’s in de proeftuin opdoen en ontwikkelen en dat innovatieve ontwikkelingen bij andere gemeenten in de proeftuin worden gebracht. Zo ontstaat een optimale uitwisseling van informatie die de aanpak van malafide zorgaanbieders moet versterken en de kans op goede zorg voor kwetsbare inwoners door kwalitatief goede aanbieders vergroot.

Community: Proeftuin Aanpak Zorgfraude

In de proeftuin worden op de genoemde thema’s nieuwe methoden ontwikkeld om zorgfraude tegen te gaan. Verdieping en verspreiding hiervan vinden onder meer plaats in een speciaal hiervoor opgezette community. Meld u dan aan voor de besloten community 

Wethouder Marcelle Hendrickx en wethouder Eugène van Mierlo aan het woord

‘Kwetsbare inwoners die afhankelijk zijn van zorg moeten erop kunnen vertrouwen dat die zorg kwalitatief goed is en dat het zorggeld juist wordt besteed’, stelt wethouder Marcelle Hendrickx van Tilburg. De regio’s Hart van Brabant en Twente boekten de afgelopen jaren al succes met de aanpak om malafide zorgaanbieders buiten de deur te houden. Toch moet de aanpak volgens Hendrickx en haar collega Eugène van Mierlo van Almelo nog beter. ‘Terwijl zorgfraudeurs en -criminelen torenhoge winsten opstrijken zijn kwetsbare mensen het slachtoffer. Deze louter op geldbeluste ondernemers moeten we, net als criminele netwerken, vroegtijdig de pas afsnijden’, benadrukt Van Mierlo. 

Interview: Proeftuin Aanpak Zorgfraude geeft uitvoering de nodige armslag

Eind vorig jaar ging de proeftuin Aanpak Zorgfraude van start. Hierin wordt gezocht naar innovatieve methoden om zorgfraude tegen te gaan. Gevoed door en beproefd in de praktijk. Martin Oudejans uit de gemeente Enschede begeeft zich al sinds 2015 in deze praktijk. Wij gingen met Oudejans in gesprek over de verschillende thema's van de proeftuin. Lees verder

Meer nieuws

Proeftuin aanpak malafide zorgaanbieders officieel van start (14 december 2022)
Vragenlijst: methodes om malafide zorgaanbieders te weren (6 december 2023)

Op de agenda

Maandag 30 september 2024Landelijke dag van de Proeftuin Aanpak Zorgfraude 
Thema: hoe informatiedeling bijdraagt aan de aanpak van zorgfraude
Dinsdag 3 december 2024Landelijke dag van de Proeftuin Aanpak Zorgfraude (meer informatie volgt)
Thema: Bibob