Hieronder een overzicht van de platforms en netwerken van de VNG op het gebied van economie.

 

VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu

De VNG heeft 9 beleids-/adviescommissies die het bestuur adviseren waaronde de Commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu (EKEM)

 

Bestuurlijk Netwerk Economie

De VNG heeft het nieuwe Bestuurlijk Netwerk Economie (BNE) gevormd. Dit netwerk is de opvolger van de Taskforce economisch herstel en transitie dat de afgelopen jaren vanuit de VNG actief verbindingen legde met commissies en gemeentelijke netwerken. Het doel van  de Taskforce was een gezamenlijke inzet om de rol en belangen van gemeenten ten aanzien van economisch herstel te agenderen bij medeoverheden en landelijke stakeholders.

Kernthema's

Het (BNE) legt als opvolger van de Taskforce actief dwarsverbanden tussen het economisch, ruimtelijk en sociaal domein en linkt naar het energie/klimaat-, informatie-, financieel-en veiligheidsdomein. Het BNE kijkt proactief naar waar inhoudelijke raakvlakken zijn tussen thema’s en hoe we kennis en krachten kunnen bundelen. De inzet van het BNE richt zich op de volgende kernthema’s:

  • Betere dienstverlening en regelgeving / mkb
  • Human Capital
  • Ruimtelijke Economie
  • Regionale Samenwerking

Het BNE faciliteert deze werkwijze door een brede vertegenwoordig van betrokken bestuurders vanuit deze verschillende domeinen te verzamelen in het overleg. Dit wordt ook ondersteund door diverse ambtelijke overlegstructuren per kernthema.

Wilt u meer weten over het BNE? Neem dan contact op met de secretaris, Michelle de Vries (VNG Bureau, adviseur economie en arbeidsmarkt) via michelle.devries@vng.nl.

 

Ambtelijke werkgroep breed mkb en ondernemersdienstverlening

In 2023 heeft de VNG het initiatief genomen voor een VNG-ambtelijke werkgroep Breed mkb en ondernemersdienstverlening. Het doel is een meer structureel klankbord voor de activiteiten en projecten van de VNG op het gebied van ondernemersdienstverlening. 

Het overleg heeft onder andere de volgende doelen:  

  • Gemeenten informeren over relevante ontwikkelingen, projecten en activiteiten op het gebied van breed mkb/ondernemersdienstverlening, primair voortkomend uit het programmaplan.
  • Gevraagd en ongevraagd klankborden/brainstormen over deze ontwikkelingen, projecten en activiteiten.
  • Ruimte bieden aan gemeenten om ervaringen, praktijkvoorbeelden en signalen op het gebied van ondernemersdienstverlening/regeldruk te delen.
  • Signalen en perspectieven vanuit gemeenten in relatie tot ondernemersdienstverlening en regeldruk beter onderbouwen en deze duiden voor de VNG, ook als gedeelde inzet als gesprekspartner richting het ministerie van EZK, andere overheden en samenwerkingspartners.

De werkgroep komt minimaal 4 keer per jaar bijeen. Dan worden actualiteiten vanuit het programma van de VNG en onderwerpen die door de deelnemende gemeenten zijn geagendeerd besproken en doorvertaald naar concrete vervolgacties.

Coördinerende rol VNG

In de ambtelijke werkgroep vervult de VNG een coördinerende rol. Gemeenten worden actief betrokken. Het overleg bestaat uit gemeenten uit het hele land en zowel uit grote als kleine gemeenten, waardoor signalen en ontwikkelingen uit het hele land beter over het voetlicht kunnen worden gebracht. Ook zijn er koppelingen met de gemeentelijke netwerken van de VNG, met o.a. G4, G40, P10 en M50.


Kernteam Human Capital

Het kernteam Human Capital is een informeel netwerk van collega’s die vanuit gemeenten actief bezig zijn met het thema. Zij bieden de VNG een belangrijk klankbord en een platform voor ontmoeting, kennisuitwisseling en input voor de belangenbehartiging.

Het kernteam draagt bij aan het uitwisselen van kennis. Zo worden er onderling best practices gedeeld of worden we bijgepraat op actuele ontwikkelingen. Daarnaast werken we samen aan producten die hieraan bijdragen, zoals position papers of handreikingen. Tot slot benutten we het netwerk ook om inhoudelijk te klankborden ten behoeve van de belangenbehartiging.

Het kernteam ontmoet elkaar minimaal 4x per jaar online en 1x fysiek. Dat vullen wordt nog aangevuld met specifieke thematische bijeenkomsten of werksessies op specifieke onderwerpen.
 

Panel economie

Het panel economie maakt snel inzicht mogelijk in actuele thema's en vraagstukken door middel van korte uitvragen. Het panel is opgezet om de VNG een actueel beeld te schetsen van wat er bij gemeenten speelt.

De deelnemers zijn medewerkers EZ van gemeenten door het hele land. Ruim 85 verschillende gemeenten deden eind 2023 al mee aan het panel. Dit aantal groeit gestaag.

4 tot 6 uitvragen per jaar

Het panel wordt 4 tot 6 keer per jaar ingezet. De antwoorden worden teruggekoppeld en verwerkt in plannen, acties en projecten in het meerjarige programma.


Forum Economie

Het VNG-forum Economie is een platform voor en door medewerkers van de teams Economische Zaken bij gemeenten. De VNG deelt hierop proactief berichten en artikelen over rijks- en lokaal beleid op gebied van ondernemersdienstverlening/regeldruk en economie. De focus ligt op best practices, kennissessies/webinars en actuele ontwikkelingen.

Ga naar het VNG-form Economie