De afgelopen jaren is in Midden-Nederland hard gewerkt om een Persoons Gerichte Aanpak (PGA) tot stand te brengen. De PGA heeft als doel recidive te voorkomen, daders te resocialiseren en duurzame positieve verandering te brengen in iemands levensloop. De PGA vindt plaats in de regionale Zorg- en Veiligheidshuizen én in de lokale PGA-structuur onder regie van gemeenten.

Doel van het PGA-lab

Met een subsidie vanuit het ZonMw-Actieprogramma ‘Grip op Onbegrip’ ondersteunen het Hogeschool Utrecht-lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid en Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) de ontwikkeling van het PGA-lab. Doel van het PGA-lab is om zorg- en veiligheidsprofessionals van de veiligheidscoalitie Midden-Nederland op een laagdrempelige manier toegang te bieden tot gezamenlijke kennis en tot ondersteuning met het verder ontwikkelen van de (lokale) PGA, op hun eigen tempo en op basis van hun eigen vragen.

Eigen applicatie

Om het professioneel handelen en de onderlinge kennisuitwisseling te versterken, heeft het PGA-lab recent een eigen applicatie ontwikkeld: PGA-App. Binnen deze applicatie is het voor PGA-collega’s in Midden-Nederland mogelijk om elkaar makkelijk te vinden en te helpen. Bijvoorbeeld met praktische vragen en informatie over gegevensdeling, werkwijzen, passend zorgaanbod, op- en afschalen en de samenwerking met ZSM.

Meer weten?

De producten van het PGA-Lab zijn breder toegankelijk via de website. Helaas is de applicatie nog niet beschikbaar voor andere regio’s. Wel is het mogelijk om lessen vanuit Midden-Nederland te delen. Is er binnen uw regio behoefte om meer te weten te komen over PGA? Bijvoorbeeld over de PGA in relatie tot op- en afschalen via de aanpak voorkomen escalatie (AVE)? Of is er een behoefte om te verkennen of het ontwikkelen van een dergelijke applicatie van toegevoegde waarde kan zijn? 

Neem dan contact op met een van de regio-adviseurs Zorg & Veiligheid van het Platform Sociaal Domein. Zij kunnen een ondersteunende rol bieden in het verder verspreiden van goede voorbeelden en verkennen van lokale/regionale behoeften.

Artikel voor VNG-nieuwsbrief Zorg + Veiligheid, december 2023