Het Ondersteuningsprogramma Inkoop Jeugd-GGZ komt voort uit het samenwerkingsakkoord tussen verzekeraars en gemeenten dat begin 2014 gesloten is. Doel van het programma is het aanbieden van kennis, instrumenten en ondersteuning, waarvan het voor gemeenten efficiënter is om gezamenlijk te ontwikkelen in de periode 2014–2017.

Ondersteuningsaanbod

Het Ondersteuningsprogramma richt zich in 2014 op vijf duidelijk afgebakende taakgebieden: 

  1. Het organiseren van Jeugd GGZ-specifieke kennisdeling en opleiding. 
  2. Het beschikbaar stellen van landelijke handreikingen, modellen en instrumenten voor contractering van Jeugd-GGZ door de regio’s (en als instructie voor regio’s en zorgverzekeraars).
  3. Het maken van landelijke afspraken met derden, waaronder de Nederlandse Zorgautoriteit. 
  4. Het stroomlijnen van de administratieve afhandeling en het maken van afspraken met Vecozo. 
  5. Het organiseren en ter beschikking stellen van flexibele ondersteuningscapaciteit (‘Invliegteams’), vooral gericht op de contractering van Jeugd-GGZ door de regio’s. 

Voor een aantal van de hierboven beschreven taakgebieden beperkt de relevantie zich tot het voorbereidingsjaar 2014. Sommige taakgebieden hebben een meer structureel karakter en zijn ook in 2015-2017 relevant (bijvoorbeeld de afspraken rond administratieve afhandeling). 

Regio's zelf aan zet

Het Ondersteuningsprogramma Inkoop Jeugd-GGZ komt niet in de plaats van wat er in de regio opgebouwd moet worden en wil geen rem zijn op regionale ontwikkeling. Het ondersteuningsprogramma zal zich zoveel mogelijk inspannen om regio’s zelf de uitvoering van de inkoop van Jeugd-GGZ ter hand te laten nemen.