Op het gebied van monitoring werken we aan 5 doelgroepenmonitors IZA en 5 deelmonitors die zich richten op de beweging vanuit IZA en de opzet en aanpak van GALA-monitors. Bij alle onderdelen van de monitoring worden gemeenten betrokken, zowel pro- als reactief. Het blijft van belang dat we continu toetsen of de voorgestelde richtingen haalbaar zijn voor gemeenten, maar vooral ook of het de juiste informatie oplevert.

Doelgroepmonitors IZA

VanuitIZA is er de afgelopen periode gewerkt aan de outcome monitoring in de vorm van 5 doelgroepenmonitors. In december 2023 wordt opvolging gegeven aan de invulling van deze monitors. Hierbij worden naast IZA-partijen ook kennispartijen betrokken. Bekijk de inhoud en voortgang

Deelmonitors gewenste beweging IZA

Zoals gezegd, richten 5 deelmonitors zich op de gewenste beweging vanuit IZA. De inrichting hiervoor is gestart en hiervoor zijn 5 thema’s geselecteerd:

  1. Sterkere eerste lijn
  2. Meer regionale samenwerking
  3. Meer hybride zorg
  4. Passende zorg als norm
  5. Meer concentratie van hoogcomplexe zorg en meer spreiding van basiszorg

De VNG is voornamelijk betrokken bij de eerste 3 monitors. Bij al deze monitors zien we nog onvoldoende verbinding met het sociaal domein en dan vooral het in kaart brengen van de gevolgen van de beweging naar de voorkant, preventie. Daarnaast is er nog onvoldoende aandacht voor de feitelijk te bereiken doelen en doelgroepen. De komende periode wordt meer intensief ingezet op de invulling van de monitors en wordt intensiever aangesloten bij de inhoudelijke thematafels om scherper te krijgen wat er gemonitord dient te worden. 

Opzet en aanpak monitors GALA

De afgelopen periode is vooral veel tijd besteed aan het concretiseren van de gewenste GALA-informatie vanuit gemeenten. Vooral in relatie tot de ketenaanpakken en regionale samenwerking. Op de RIVM-websitewordt de opzet en aanpak van de verschillende monitors beschreven. Hierbij wordt eveneens inzichtelijk wat gemeenten moeten registreren. De website is nog in ontwikkeling en is begin december bijgewerkt. Bij deze alvast de link: https://www.loketgezondleven.nl/uitgelicht-gala-spuk/monitoring-gala. Er wordt hierbij niet uitgegaan van persoonsgebonden registraties, maar bijvoorbeeld wel van omvang van de bereikte doelgroepen. In november startte daarnaast het RIVM met de analyse van de Brede SPUK plannen van aanpak. Eind januari volgt hiervan de rapportage.
 

Betrokkenheid gemeenten

Bij alle onderdelen van de monitoring worden gemeenten betrokken, zowel pro- als reactief. Het blijft van belang dat we continu toetsen of de voorgestelde richtingen haalbaar zijn voor gemeenten (denk aan aanleveren van gewenste informatie), maar vooral ook of het de juiste informatie oplevert. We zien dat de positionering van het sociaal domein in de monitoring nog steeds veel aandacht vraagt. We willen naar een zo helder en realistisch mogelijk beeld over de ingezette beweging, mede ook om na 2026 zo goed mogelijk invulling te (blijven) geven. Ook de komende periode blijven we ons hier dan ook intensief op inzetten en gemeenten hierin op momenten om denkkracht vragen.

(Artikel voor de Nieuwsbrief InZAke Gezond Leven, november 2023)