Inwoners met een (levens)lange ondersteuningsbehoefte hebben graag gedurende een langere periode zekerheid over de ondersteuning die zij van gemeenten ontvangen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met psychische en psychosociale problemen of voor mensen met een levenslange beperking. Verschillende partijen riepen eerder al op om van een ‘passende beschikkingsduur’ de norm te maken. Dat betekent dat de duur van de beschikking aansluit bij de te verwachten duur van de ondersteuning.

‘Passend beschikken’ helpt bij beperken administratieve lasten

We zien dat kortdurende beschikkingen de administratieve lasten bij gemeenten laten oplopen. Veel gemeenten kampen met achterstanden in het verwerken van heraanvragen. Het berichtenverkeer loopt hierdoor achter, met regelmatig ongewenste stapelfacturen voor inwoners tot gevolg. Voor professionals bij gemeenten helpt ‘passend beschikken’ de administratieve lasten te beperken, zodat er meer tijd is voor het gesprek met de inwoners.

Steeds meer gemeenten maken inmiddels ook werk van ‘passend beschikken’ voor mensen met een langdurige of blijvende ondersteuningsbehoefte. Sommige gemeenten willen hiermee aan de slag gaan. En er zijn ook veel gemeenten die juridische of praktische belemmeringen zien. 

Leertraject ‘Verrassend Passend’

Met het leertraject ‘Verrassend Passend’ gaat het Ketenbureau i-Sociaal Domein op een actiegerichte manier met gemeenten aan de slag om toe te werken naar een passende beschikkingsduur. Het CAK biedt gemeenten die deelnemen waardevolle informatie om hierbij te betrekken. Samen zoeken we ook naar antwoorden op de ‘ja, maars…’ die er zijn. 

Alle centrumgemeenten ontvangen binnenkort informatie over de tijdigheid van start- en stopberichten, percentage terugtrekkingen en percentage correcties van de eigen bijdrage in hun regio, met het aanbod om mee te doen in dit leertraject. Dit leertraject start in februari/maart. Een aantal regio’s heeft al interesse getoond om mee te doen. Geleerde lessen zullen we rond de zomer delen met alle centrumgemeenten. 

 

Bericht voor de Nieuwsbrief Beschermd Thuis en Aanpak Dakloosheid, 1 februari 2024