Het rijk heeft verschillende regelingen ingesteld voor veehouders die hun bedrijf vrijwillig willen beëindigen. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de uitvoering van de regelingen en in het contact met veehouders. Zij spreken met hen over de toekomst van hun bedrijf, zorgen voor de benodigde aanpassingen aan het omgevingsplan en wijzigen vergunningen. 

Gemeenten ontvangen een financiële tegemoetkoming voor de uitvoering van de beëindigingsregelingen.

Stoppersregelingen Lbv, Lbv-plus en Lbv kleinere sectoren 

Met de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) wordt de stikstofneerslag op Natura-2000 gebieden verminderd. 

De Lbv is inmiddels gesloten, maar de Lbv-plus is nog geopend tot 20 december 2024. Voor sectoren die niet konden meedoen aan de Lbv(-plus) wordt binnenkort de Lbv kleinere sectoren opengesteld. Het gaat daarbij onder meer om de sectoren vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden en konijnen.

Informatie voor gemeenten

Maatregel gebiedsgerichte beëindiging (MGB)

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) werkt ook aan de Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging (MGB), aanvullend op de Lbv(-plus). Deze regeling loopt via de provincies. Behalve aan de stikstofopgave moet deze regeling ook bijdragen aan water- en klimaatopgaven. 

De MGB wordt naar verwachting van 2 december 2024 tot 28 februari 2025 opengesteld voor provincies om budget aan te vragen. De openstelling voor aanvragen zal verschillen per provincie. 

Informatie voor gemeenten

De VNG organiseerde samen met IPO een webinar over de MGB-regeling. 

In het webinar kwamen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Wat houdt de MGB-regeling precies in?
  • Hoe verhoudt de MGB-regeling zich tot de andere beëindigingsregelingen?
  • Welke rol spelen gemeenten in de voorbereiding en uitvoering van de regeling?

Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp)

Met de verplaatsingsregeling Lvvp vragen veehouders subsidie aan voor het vrijwillig verplaatsen van hun bedrijf. Ze gaan dan verder in een gebied waar ook in de toekomst ruimte is voor landbouw. Dit kan in Nederland zijn of in een ander land binnen de Europese Unie. Op de nieuwe locatie mogen dezelfde landbouwactiviteiten worden voortgezet. Deze regeling wordt opengesteld vanaf 6 januari 2025.

Veehouders kunnen ook eerst subsidie aanvragen voor onderzoek naar de haalbaarheid van de verplaatsing. De subsidie hiervoor wordt opengesteld van 2 december 2024 t/m 30 mei 2025. 

Informatie voor gemeenten

De VNG werkt samen met LVVN en RVO aan een kennisdocument om gemeenten te ondersteunen in de uitvoering van de verplaatsingsregeling. Op de website van RVO vindt u meer informatie en de actuele stand van zaken over de Lvvp: