Ronde 1

Gemeente Waalre testte als enige gemeente in ronde 1. De focus in de eerste ronde lag op het doorlopen van de hele DSO-keten. Hiervoor is de bruidsschat ingelezen. Daarna is de rest van het plan opgesteld conform de standaarden, inclusief annotaties.

Eerst zorgde het valideren van de bruidsschat voor foutmeldingen. De oorzaak hiervan was incomplete bruidsschat content, waardoor de bruidsschat niet gemuteerd kon worden. Dit is opgelost met de nieuwe uitrol van de bruidsschat. Uiteindelijk is het volledige plan gevalideerd en gepubliceerd. Daarna zijn er toepasbare regels gemaakt voor de activiteiten. Deze zijn geverifieerd en geüpload naar de landelijke voorzieningen.

Op basis van de toepasbare regels is een check en aanvraag doorlopen. Op meerdere momenten kwamen er verstoringen naar boven in het Omgevingsloket. Uiteindelijk is de ingeschoten aanvraag ontvangen in het VTH-systeem.

Ronde 2

Aan de tweede testweek deden drie gemeenten mee. Gemeente Eindhoven focuste op het wijzigen van het omgevingsplan middels intrekken en vervangen. Na de publicatie waren enkele geometrieën lange tijd niet zichtbaar in de regels op de kaart viewer. Dit probleem wordt op het moment geanalyseerd.

Waalre las de bruidsschat in en downloadde het omgevingsplan vanuit de landelijke voorzieningen. Daarna wijzigde gemeente Waalre het omgevingsplan middels intrekken en vervangen. Ook is een toepasbare regel aangepast en een enkelvoudige aanvraag ingeschoten en ontvangen.

Gemeente Apeldoorn focuste ook op het wijzigen van het omgevingsplan middels intrekken en vervangen. Daarnaast is een toepasbare regel aangepast en een enkelvoudige aanvraag doorlopen en ontvangen. Eerst konden de annotaties en artikelen vanuit de plansoftware niet geleverd worden aan de regelbeheersoftware. De lokale softwareleverancier pakte dit issue op.  

Ronde 3

In de derde testweek van het IKT testten vier gemeenten. De gemeente Waalre en Deventer hebben de plan-keten beproefd. Waalre legde de focus op het intrekken en vervangen van de bruidsschat en het uitvoeren van basismutaties. Het intrekken en vervangen van de bruidsschat verliep goed. Bij het uitvoeren van de basismutaties werd duidelijk dat de artikel-gewijze toelichting niet geaccepteerd werd door de validatie. Ook is de werking van de renvooiservice nog niet optimaal. Deze beperkingen zullen in toekomstige uitrollen van de LV opgelost worden.  

Gemeente Deventer probeerde een Omgevingsplan te publiceren middels intrekken en vervangen. Dit is helaas niet gelukt door een validatiefout die niet direct te achterhalen was. Dit scenario zal in de komende testweken hertest worden. 

Bij de gemeente Amsterdam is de VTH-keten getest. Functioneel verliep de test goed alleen gebruikers liepen tijdens het doen van een aanvraag tegen fout-500-meldingen aan. Deze werden veroorzaakt door overbelasting van de centrale softwarecomponent, OZON. Begin juli zal dit probleem worden getackeld.

De gemeente Rotterdam focuste deze ronde op de toepasbare regel-keten. In totaal doorliepen ze twee scenario’s. Bij de eerste test kwamen er fout-400-meldingen naar boven. Deze foutmeldingen blokkeerden het indienen van een aanvraag. Deze meldingen zijn binnen een dag opgelost en hertest. Na de fix waren deze foutmeldingen verholpen en kon Rotterdam aanvragen indienen en ontvangen in hun VTH-systeem.

Ronde 4

In testweek 4 hebben we 3 gemeenten getest. Deventer heeft een ontwerpplan gepubliceerd tijdens de vierde IKT-ronde. Tijdens het publiceren, liepen ze tegen een foutmelding aan. De oorzaak hiervan was het bestand dat als bijlage was toegevoegd ter motivering van het besluit. Dit probleem is opgelost door de lokale softwareleverancier en wordt in de komende IKT-weken opnieuw getest.

Op basis van de casus dierenpension heeft gemeente Apeldoorn de VTH-keten beproefd. Ze hebben gekeken of de routering van de behandeldienst goed functioneerde door een aanvraag naar de omgevingsdienst te sturen. Vervolgens hebben ze de behandeldienst weer aangepast naar de gemeente om te zien of de aanvraag in de lokale VTH-software binnenkwam. Deze test verliep succesvol. Er zijn geen bevindingen naar boven gekomen.

Utrecht heeft aan de hand van een gepubliceerde check en aanvraagformulier gekeken hoe deze getoond worden in het Omgevingsloket. De techniek werkte goed, maar er zijn een aantal bevindingen geregistreerd, die de gebruiksvriendelijkheid zouden moeten verbeteren. Daarnaast ontving de initiatiefnemer na het indienen van een aanvraag 2 tegenstrijdige meldingen: een foutmelding en een melding dat de aanvraag succesvol was ingediend. Ook deze bevinding is gemeld en hier wordt op dit moment naar gekeken.