De Impulsaanpak winkelgebieden (IW) helpt gemeenten om binnenstedelijke winkelgebieden toekomstbestendig te maken. Hiermee verbeteren zij een winkelstraat of -gebied en zorgen zij voor minder lege winkelpanden, meer woningen en meer groen. Een belangrijk doel van het programma is ook om de opgedane ervaring en kennis te delen met andere gemeenten.
Er zijn 4 rondes waarbij gemeenten financiële ondersteuning kunnen aanvragen, hiervan zijn 3 rondes achter de rug, de 4e ronde loopt van 21 mei 9.00 uur tot 1 juli 12.00 uur. Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor alle informatie over de IW, zoals het doel, de voorwaarden en het indienen van een aanvraag. Zie ook:
- Terugkijklink naar het webinar van de RVO over de Impulsaanpak
- Vragenuur: Financiële onderdelen van Impulsaanpak winkelgebieden (29 februari)
Impulsaanpak Winkelgebieden in de praktijk
Tijdens het Wintercongres van de Retailagenda, op donderdag 7 december, is er ruim aandacht voor de IW-regeling en de praktijkverhalen van de deelnemende gemeenten over hun ervaring met bijvoorbeeld versnipperd vastgoedeigendom, financiering, samenwerken, sociale meerwaarde, vergroening en bestuurlijk draagvlak. De Retailagenda publiceerde op haar website praktijkverhalen die laten zien hoe gemeenten met de IW aan de slag zijn gegaan en welke resultaten zij hebben behaald:
- Leegstand in Roosendaal te lijf
- Meer sfeer en gastvrijheid in Heerenveen
- Minder retail en meer wonen in Hengelo
- Circulair experiencecenter in Geleen
- Den Helder op weg naar een volledig vernieuwd stadshart
- Een compacter retailaanbod in historisch Alkmaar*
*Lees ook het interview dat Binnenlands Bestuur had wethouder Christiaan Peetoom van de gemeente Alkmaar. Dit interview is onderdeel van een reeks over het vraagstuk aantrekkelijke binnensteden en kernen.