In een serie video's vertellen burgemeesters, wethouders, samenwerkingspartners en andere stakeholders wat de impact is van het financieel ravijn.
U vindt alle video's in deze playlist op YouTube of hieronder.
We moedigen gemeenten aan om deze video's op social media te liken en delen met de hashtags #1voor12 en #ravijn.
Social media
We zijn te vinden op:
Thema’s:
- Wonen (9-16 februari)
- Jeugdzorg (17-23 februari)
- Veiligheid (24 februari-2 maart)
- Infrastructuur/wegen (3-9 maart)
- Zorg en gezondheid (10-16 maart)
- Bestaanszekerheid (17-23 maart)
- Achterblijvende investeringen (24-28 maart)
- Ravijn in de regio (31 maart - 4 april)
Zorg en gezondheid
'Als we nog minder middelen krijgen, moeten we stoppen'
Extra hospiceplekken, betere samenwerking in de zorg, en innovaties zoals thuisdialyse die het leven van Almeerders écht verbeteren. Dat is de positieve impact die voortkomt uit het IZA-project Positief Gezond Almere. Froukje de Jonge, wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Almere spreekt van ‘de zorg van de toekomst’. ‘De beweging die met IZA-GALA is ingezet is absoluut noodzakelijk. Maar als we door het ravijn van bezuinigingen nog minder middelen krijgen, moeten we stoppen. En dat zou heel erg zijn voor Almere.’
Gemeenten worden geconfronteerd met financiële onzekerheid die alles op losse schroeven zet. Als we nu niet ingrijpen, raken kwetsbare inwoners de zorg kwijt die ze hard nodig hebben. Dit kunnen en mogen we niet laten gebeuren.
Zorgpartners: 'succesvolle hervormingen in de zorg worden onmogelijk door bezuinigingen'
Jannie Riteco, bestuurder van Zorggroep Almere, en Marc Seelen, bestuursvoorzitter van het Flevoziekenhuis leggen uit waarom de gemeente een onmisbare partij is in het vitaal houden van de inwoners van de gemeente Almere. Zij maken zich dan ook zorgen over de effecten van de bezuinigingen vanaf 2026 op de samenwerking met de gemeente binnen het IZA-project Positief Gezond Almere.
Infrastructuur
Onderhoud of hoge kosten later?
‘Vergelijk het met je huis. De kozijnen moeten geschilderd worden. Blijf je dat steeds maar uitstellen dan moeten de kozijnen vervangen worden en ben je vele malen duurder uit. Met infrastructuur is het precies hetzelfde’, vertelt Jan van Burgsteden, wethouder Ruimtelijke ordening en infrastructuur van de gemeente Meierijstad. Net als alle andere gemeenten schuift zijn gemeente het onderhoud voor zich uit. Simpelweg omdat er geen geld is. De impact zie je terug in deze video. Van Burgsteden doet een oproep aan het kabinet: ‘Geld naar infrastructuur is bittere noodzaak’.
ANWB bezorg over achterstallig onderhoud infrastructuur
De ANWB maakt zich zorgen over de korting op het gemeentefonds. Verkeersveiligheid is voor de ANWB een topprioriteit. Achterstallig onderhoud van infrastructuur kan leiden tot verkeersonveilige situaties.
Veiligheid
De veiligheid en leefbaarheid van onze gemeenten staan onder druk
Tegelijkertijd merken gemeenten dat de politie capaciteit tekort komt en steeds vaker wordt ingezet voor landelijke prioriteiten. De boa’s worden daardoor voor gemeenten steeds belangrijker, ziet ook Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA-ACP. Maar gemeenten moeten hun handhavers en hun veiligheidsbeleid wel kunnen blijven betalen.
Bezuinigingen raken het veiligheidsgevoel van inwoners
Gemeenten staan voor grote uitdagingen als het gaat om veiligheid en leefbaarheid. Minder geld betekent moeilijke keuzes. Keuzes die direct impact hebben op buurtpreventie, handhaving en de samenwerking met politie en andere veiligheidsorganisaties. En daarmee de veiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners. “In ‘s-Hertogenbosch werken buurtbewoners, maatschappelijke partners, BOA’s, politie en de gemeente kneiterhard om het veiligheidsgevoel van onze inwoners te versterken. Ik maak me zorgen, omdat we eigenlijk in ons eigen vlees moeten snijden. In een keten van veiligheidspartners die we nu heel goed op orde hebben”, vertelt burgemeester Jack Mikkers.
Laat het financieel ravijn geen streep zetten door de veiligheid van onze inwoners!
We zien steeds meer explosies, ondermijnende criminaliteit en incidenten met personen met verward gedrag. Dit alles in combinatie met steeds minder politie. Daardoor is het aan gemeenten zelf om te zorgen voor veiligheid, handhaving en oren en ogen in de wijk. In deze video vertelt Jesse Koning, coördinator Openbare orde en Veiligheid bij de VNG, waarom het zo belangrijk is om hierin te investeren.
Jeugd
Jongerencentra en jongerenwerk zijn onmisbaar
Ze bieden een plek om te groeien, elkaar te helpen en nieuwe kansen te ontdekken. Voor veel jongeren is het een lichtpunt op moeilijke momenten. Toch staan deze voorzieningen onder druk door financiële tekorten bij gemeenten. Naast de investeringen in specialistische jeugdzorg is preventie ontzettend belangrijk. Want zonder deze plekken missen jongeren de ondersteuning die ze nodig hebben. Wethouder Nathalie Kramers, voorzitter VNG-commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs: 'Jongerenwerk en jongerencentra zijn de sociale basis van je gemeente. Het is echt zonde als we dat straks moeten sluiten.' Gemeenten moeten kunnen blijven investeren in de jeugd. Want elke jongere verdient een kans!
Investeringen en voorzieningen jongerenwerk Zaanstad onder druk door financieel ravijn
Het ravijnjaar zorgt ervoor dat gemeenten pijnlijke keuzes moeten maken. Ook op het gebied van jeugdhulp, waar preventie belangrijk is om te voorkomen dat jongeren uiteindelijk in ingewikkelde (jeugd)zorgtrajecten belanden. Preventie vraagt om investeringen die veel gemeenten simpelweg niet meer kunnen doen. Zo vertelt wethouder Stephanie Onclin uit Zaanstad hoe haar gemeente de kans om een nieuwe sporthal te bouwen moest laten schieten—terwijl juist zulke plekken jongeren kunnen helpen om gezond op te groeien en problemen kunnen voorkomen.
Wonen
Woonafspraak onderdrukt door financiële problemen gemeenten
Tijdens de Woontop werden afspraken gemaakt om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen realiseren, maar zonder oplossing voor het financieel ravijn wordt dit doel voor gemeenten onhaalbaar. Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting, Wijken en Welzijn in Den Haag: 'Als de financiële middelen er niet komen en daar geen perspectief op komt bij de voorjaarsnota dan zullen we die afspraak moeten herzien en dat zou een enorme tegenvaller zijn, vooral voor alle woningzoekenden.'
Wooncorporaties roepen kabinet met klem op om gemeenten financieel in stelling te brengen
Gemeenten en woningcorporaties willen allebei bouwen voor inwoners. De nieuwe voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties Liesbeth Spies maakt zich zorgen over het financieel ravijn waar gemeenten keihard op afstevenen. 'Als we niet uitkijken kunnen we de afspraken niet nakomen. En dat terwijl zoveel mensen wachten op een huurwoning.'
Gemeentefinanciën
Explainer financieel ravijn
Gemeenten zitten in financieel zwaar weer. Maar hoe is deze situatie ontstaan? En belangrijker nog: welke gevolgen heeft dit voor inwoners? In deze video leggen we het uit.