De komende stelselwijzigingen voor passend onderwijs en zorg voor jeugd hebben op veel punten raakvlakken. Een verbinding tussen beide is noodzakelijk om inhoudelijke veranderingen te realiseren. Gemeenten en schoolbesturen krijgen concrete hulp bij de invoering van het passend onderwijs.

Daartoe hebben de PO-Raad, VO-raad, VNG en de ministeries VWS en OCW een gezamenlijke werkagenda opgesteld met een looptijd van twee schooljaren: 2012-2013 en 2013-2014.

Voorlichtingsfilm

In de film ziet u snel wat er verandert door de Wet passend onderwijs en de decentralisatie van de jeugdzorg.

De film is een product van het programma Verbinding Passend onderwijs en Zorg voor jeugd. Dit programma ondersteunt scholen en gemeenten bij de invoering van passend onderwijs.

OOGO

De Wet passend onderwijs verplicht samenwerkingsverbanden om een ondersteuningsplan op te stellen en over het concept van dit plan een op overeenstemmingsgericht overleg (OOGO) met gemeente(n) te voeren. In de zogenaamde spiegelbepaling in de Jeugdwet worden de bepalingen voor het OOGO over het ondersteuningsplan gespiegeld met betrekking tot het jeugdplan, voor zover het de afstemming van gemeenten betreft.

Modelprocedures Ondersteuningsplan en Jeugdplan

  • In 2013 heeft de Stichting Onderwijsgeschillen in opdracht van de PO-Raad, VO-raad en de VNG een modelprocedure OOGO ondersteuningsplan opgesteld met een daarbij behorende geschillenregeling. Begin 2014 is deze Modelprocedure OOGO jeugd aangepast.
  • In 2014 kreeg de Stichting Onderwijsgeschillen de opdracht om daarnaast een modelprocedure OOGO jeugdplan op te stellen met een daarbij behorende geschillencommissie.

Beide modelprocedures en bijbehorende geschillenregelingen voldoen aan de daarvoor gestelde (minimale) eisen en zijn een handreiking aan gemeenten en samenwerkingsverbanden ten behoeve van de inrichting van het gezamenlijk overleg. Gemeenten en samenwerkingsverbanden kunnen hier desgewenst gebruik van maken. Uiteraard kunnen per regio keuzes worden gemaakt. In dat geval verplicht de wet de samenwerkingsverbanden en gemeenten zelf een procedure en een voorziening voor geschillen op te stellen.

Geschillencommissie

Tegelijk met het opstellen van de modelprocedure OOGO ondersteuningsplan is een Landelijke geschillencommissie opgericht. Deze is ondergebracht bij de Stichting Onderwijsgeschillen. Op dit moment wordt de Landelijke geschillencommissie jeugdplan opgericht. Ook deze wordt ondergebracht bij de Stichting Onderwijsgeschillen.

Handreiking

VNG, PO-Raad en VO-raad hebben in 2013 gezamenlijk de Handreiking Verbinding passend onderwijs en zorg voor jeugd opgesteld. In de handreiking wordt u meegenomen in de voorbereiding naar het OOGO tussen gemeenten en besturen van samenwerkingsverbanden. Deze handreiking wordt regelmatig aangevuld met nieuwe onderwerpen.

Bijeenkomsten

Om gemeenten en samenwerkingsverbanden goed voor te bereiden op de invoering van passend onderwijs worden bijeenkomsten georganiseerd. Bijvoorbeeld bestuurlijke Ronde tafels. Deze tafels hebben als doel om in de aanloop naar het OOGO, bij gemeenten en schoolbesturen / samenwerkingsverbanden commitment te genereren voor de verbinding van passend onderwijs en zorg voor de jeugd.