Volledige vraag:

We hebben een vraag over de buitenlandse GGZ-cliënten die voor 1 januari 2015 al in behandeling waren. Deze hebben overgangsrecht en mochten in behandeling blijven.

Bij elke GGZ-cliënt moet de gemeente volgens woonplaatsbeginsel komen te staan, maar bij deze cliënten kan dat niet, gezien het feit dat ze in het buitenland wonen. Als we niks invullen krijgen we een foutmelding, en het kan niet op de verzekering blijven staan omdat er dan een factuur naar de verzekering gaat. Of is dit laatste de bedoeling en dienen we de factuur bij de desbetreffende verzekeraar in?

Ook zijn we op de hoogte dat we in 2015 geen buitenlandse kinderen in zorg mogen nemen. Nu bevindt onze organisatie zich in een ziekenhuis vlakbij de grens en worden wij geregeld door andere afdelingen van het ziekenhuis gevraagd voor een psychiatrisch consult/ crisissituatie.

Is het voor buitenlandse kinderen nu zo dat we dit niet meer mogen leveren, terwijl ze wel in dit ziekenhuis worden behandeld (voorbeeld t.s. bij een jongere van 16 met depressieve klachten, woonachtig in Duitsland met een Nederlandse zorgverzekering).

Als je de regels letterlijk neemt, betekent het dat een kinderpsychiater geen inschatting mag maken bij deze kinderen (we kunnen het noch bij de Duitse gemeente, noch bij de Nederlandse zorgverzekeraar factureren), terwijl ze in een ernstige situatie verkeren. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

Antwoord

Kinderen die in 2014 ouders hadden die in Nederland verplicht verzekerd waren (zorgverzekering) omdat ze in Nederland werkten hebben in 2015 geen recht op jeugdhulp/’verzekerde zorg’, als ze niet onder het overgangsrecht vallen.

Het is echter anders geregeld wanneer er wel sprake is van overgangsrecht, dus voor kinderen waarbij de hulp (Jeugd-GGZ of -AWBZ) nog doorloopt in 2015. Hiervoor is een speciale regeling getroffen. De zorg kan nog maximaal 1 jaar (of voor de duur van de indicatie) voortgezet worden. Gemeenten zijn hiervoor echter niet verantwoordelijk. Declaraties hiervoor kunnen door de zorgaanbieder ingediend worden en die worden vervolgens door het Zorginstituut Nederland betaald.

Als de indicatie in de loop van 2015 afloopt zullen ouders, als er toch nog jeugdhulp nodig is, in het woonland moeten zoeken naar hulp. Wanneer de indicatie nog heel 2015 doorloopt en er ook in 2016 nog hulp nodig is, dan zullen de ouders vanaf 2016 in hun woonland hulp moeten zoeken.

Uw andere vraag, over het leveren van zorg/consult in een crisissituatie, moet ik helaas op dezelfde manier beantwoorden. Alleen wanneer er sprake is van een overgangsrecht is er een uitzondering gemaakt op de nieuwe wet- en regelgeving. In het voorbeeld dat u schetst is er in het kader van het woonplaatsbeginsel geen Nederlandse gemeente betrokken. Hulp zal dus in het woonland gezocht moeten worden.