Het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ) helpt gemeenten door het verrijken van signalen van een vermoeden van fraude in het zorgdomein. Op deze manier kunnen gemeenten nog krachtiger optreden tegen malafide zorgaanbieders.
IKZ in het kort
Door het stapelen van uw informatie met die van andere gemeenten en/of andere samenwerkingspartners van het IKZ krijgt u een completer beeld van wat er speelt bij de zorgaanbieder in onderzoek. Ook kunt u via het IKZ memo’s ontvangen over signalen vanuit andere gemeenten en/of andere samenwerkingspartners van het IKZ over vermoedens van zorgfraude bij aanbieders die vermoedelijk actief zijn in uw gemeente. Verder publiceert het IKZ onderzoeken waarmee trends, ontwikkelingen en fenomenen in de onrechtmatige besteding van zorggelden in kaart worden gebracht.
Stand van zaken IKZ als stichting met een wettelijke taak
Op 1 januari 2025 treedt de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz) in werking. Onder deze wet wordt het IKZ een stichting met een wettelijk taak en zijn gemeenten bij wet aangesloten. Inmiddels is op hoofdlijnen een planning uitgewerkt door VWS en IKZ. Meer informatie over de stand van zaken vindt u op: connect.ikz.nl.
Melden van zorgfraude
Het indienen en delen van nieuwe signalen was mogelijk t/m 14 november 2024
Vanaf vrijdag 15 november 2024 start het IKZ met het afhandelen van de signalen die tot dan toe zijn ingediend. Daarna is het 6 weken lang niet mogelijk om een nieuw signaal door te geven. Signalen met grote urgentie of spoed neemt het IKZ, in goed overleg, in behandeling. De signalen die eind december nog niet volledig zijn verrijkt of uitgelopen draagt het IKZ over aan de indienende instantie.
Na 1 januari 2025 signalen indienen via portaal met eHerkenning
Op dit moment worden signalen op verschillende manieren aangeleverd. Na oprichting van de Stichting IKZ (vanaf 1 januari 2025) wordt er gewerkt met een portaal. In dit portaal heeft elke ketenpartner haar eigen omgeving. In deze omgeving wordt een nieuw signaal ingediend via een webformulier dat werkt met eHerkenning. eHerkenning is en soort DigiD voor organisaties en is persoonsgebonden.
Contactgegevens ter bevordering van samenwerking
In de lijst met contactgegevens kunt u zien welke afdelingen, van zorgkantoren, zich bezighouden met het onderzoek naar vermoedens van zorgfraude.
Om het bestand met gegevens te downloaden dient u te zijn ingelogd op de VNG-site. Nog geen account? Dan kunt u dat hier snel aanmaken.
Handreiking
In de Handreiking handelingsperspectieven en samenwerking met IKZ-partners bij vermoedens van zorgfraude krijgt u bouwstenen om de aanpak van zorgfraude in uw gemeente effectief vorm te geven.
Om de bouwstenen te downloaden dient u te zijn ingelogd op de VNG-site. Nog geen account? Dan kunt u dat hier snel aanmaken.
Informatie Knooppunt Zorgfraude
Op de website van het Informatie Knooppunt Zorgfraude vindt u meer informatie.