Gemeenten betrokken bij uitvoering jeugdreclassering

Door scherpe afspraken te maken of het borgen van aandacht op de agenda in de vorm van een programma hebben enkele gemeenten een voorloperfunctie op gebied van aansluiting op de jeugdstrafrechtketen.

Onderstaande voorbeelden geven in steekwoorden weer hoe gemeenten betrokken zijn tijdens de uitvoering van de jeugdreclassering. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de betreffende gemeenten.  

  • ZSM+ (Rotterdam: gemeente heeft een actieve rol in het ZSM-overleg, waarbij de gemeente informatie uit de gemeentelijke systemen aanlevert. Zie voor meer informatie het de website over het programma risicojongeren in Rotterdam.)
  • Veiligheidshuis als continue platform voor overleg over multidisciplinaire aanpak (zie uitgelicht voorbeeld op p. 23 in de handreiking Transitie Jeugd en Veiligheidshuizen van het ministerie van VenJ)
  • Kleinschalige reclasseringstrajecten (Groningen: Doen wat werkt-traject met kinderen in het Poortje (gesloten instelling) en GI)

Pilot kleinschalige voorziening als alternatief voor preventieve hechtenis (Amsterdam)

De Kleinschalige Voorziening (KV) is een fysieke plek in Amsterdam waar een beperkt aantal jongeren (maximaal 8) tijdens hun periode van voorlopige hechtenis verblijft. De plaatsing in de KV heeft drie doelen:

  1. beperking van recidive
  2. beveiliging van de samenleving
  3. tijdens het ‘impactmoment’ van detentie een basis leggen voor gedragsverandering.

Vanuit de KV neemt de jongere deel aan een individueel dagprogramma in Amsterdam. Dit bestaat doorgaans uit scholing, werk en/of stage, maar ook uit het continueren of opzetten van behandeling/begeleiding en contact(herstel) met ouders, verzorgers en netwerk. De jongeren blijven dus in het Amsterdamse netwerk en worden er niet tijdelijk uitgehaald zoals nu het geval is als zij naar een JJI buiten Amsterdam gaan. Een belangrijk element in de pilot is betrokkenheid van de gemeentelijke wijkteams (ouder- en kindteams en Samen DOENteams) en de GIs jb-jr   voor, tijdens en na het verblijf in de KV.

De KV loopt nu als een pilot van 1 september 2016 tot 1 juli 2017. Het oprichten ervan staat in context van de bezuiniging op de JJI Amsterdambaken. Als de pilot succesvol is besluiten VenJ en gemeente Amsterdam of de KV een structurele voorziening wordt.

Jeugdreclassering door SAVE teams

In Utrecht wordt jeugdreclassering (JR) uitgevoerd vanuit de SAVE teams. Daarbij is de insteek zowel gezinsgericht als op het individu. Ook bij de uitvoering van JR maatregelen wordt zo mogelijk het Jeugd- en Gezinsteam geïntroduceerd. Als de JR maatregel eindigt, kan het lokale team zo nodig het ondersteunende contact voortzetten. Lees meer