Naar een sluitende aanpak rcn toewerken

De aansluiting van gemeenten in de jeugdstrafrechtketen is nog niet overal vanzelfsprekend. Door scherpe afspraken te maken met ketenpartners of aandacht voor de samenwerking in de jeugdstrafrechtketen te borgen op de agenda in de vorm van een programma, kunnen gemeenten toewerken naar een meer sluitende aanpak van jeugdigen. Zo kunnen gemeenten afspraken maken over de gezamenlijke handelingswijze bij beginnend/dreigend crimineel gedrag. Wanneer dit door alle partners expliciet als ontwikkelingsdreiging wordt gezien, komt het gesprek over de inzet van onderzoek of civiele trajecten eerder op gang.

Voorbeelden

Onderstaande voorbeelden geven in steekwoorden weer hoe gemeenten integrale inzet van hulp en ondersteuning hebben ingericht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de betreffende gemeenten.

  • Expertise van gecertificeerde instelling wordt ingeroepen door wijkteams (Amsterdam: lokale wijken-beschermingstafels op basis van casuïstiek in de wijk met inbreng van de GI)
  • Stedelijk overleg over complexe casussen op beschermingstafel (Rotterdam: ‘klassieke’ beschermingstafel op basis van gezamenlijke afspraken over ketenaanpak)
  • Preventieve inzet gecertificeerde instellingen (Groningen: SEEM en SWING project preventieve jeugdbescherming: ontwikkeling van ruimere inzet van GI’s op basis van inkoop preventieve jeugdbescherming, gesprekken tussen gemeente en GI’s over transformatieopdracht en samenwerking)
  • Risicojongeren in beeld door afstemming leerplicht met politie en OM (Rotterdam; programma risicojongeren)
  • Samenwerking SAVE- en Buurtteams (In Utrecht is er nauwe samenwerking tussen de SAVE teams en Jeugd- en Gezinsteams (in Utrecht onderdeel van de Buurtteams). SAVE teams bieden (participatief) consult en kunnen - zo nodig in samenwerking met het Jeugd- en Gezinsteam - kortdurende begeleiding bieden binnen een vrijwillig kader. Lees meer