Gemeenten hebben door de positie van Jeugd- en Gezinsteams en de afspraken met scholen over passend onderwijs invloed op de inzet van wat nodig is om jeugdigen te helpen voor problemen verergeren. Het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL) heeft bovendien een sleutelrol in de aanpak van notoire spijbelaars met verhoogde kans op crimineel gedrag. Sancties (strafmaatregelen) zijn voor jeugdigen zo licht als mogelijk en sterk pedagogisch gericht, zoals Halt.

Gemeenten kunnen zich deze vragen stellen

Gemeenten kunnen zichzelf de volgende vragen stellen, om te verkennen in hoeverre zij kunnen sturen op een passende inzet van hulp en ondersteuning voor jeugdigen die in beeld zijn voor potentieel crimineel gedrag.

  • Zijn de sociale wijkteams in uw gemeente op de hoogte van politie-inzet rondom een jeugdige?
  • Hoe zorg je als gemeente dat de lokale informatie die voorhanden is wordt meegenomen bij casusoverleg met multidisciplinaire partners zoals het ZSM-overleg, wanneer een delict is gepleegd?
  • Hoe faciliteert uw gemeente het (structurele) gesprek tussen zorg- en veiligheidspartners?
  • Is de verbinding tussen de zorg- en onderwijsketen voldoende vormgegeven?

NB: Jeugd en Gezinsteams: in elke gemeente is de inzet van lokale jeugdhulp rond wijken en scholen anders georganiseerd: sociale wijkteams, sociale teams, jeugdteams, uitvoeringsdiensten. In deze wegwijzer wordt Jeugd- en Gezinsteams als algemene benaming gehanteerd.