Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is hét centrale punt voor informatie over de leefomgeving, de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Stijn te Wierik, Beleidsadviseur Ruimte, geeft een inkijkje in de dagelijkse praktijk van de IPLO-helpdesk. “Je kunt van ons altijd een gedegen antwoord verwachten.”

Stijn te Wierik

Binnen IPLO wordt er gewerkt met verschillende vakgroepen. Stijn is te vinden bij de vakgroep Systematiek en Ruimte. Zijn werkzaamheden zijn drieledig. Stijn: “Allereerst beantwoord ik via de IPLO-helpdesk vragen van ambtenaren uit het hele land. Daarnaast schrijf ik regelmatig artikelen voor iplo.nl. over de uitleg van wet en regelgeving.  Deze kunnen gaan over praktijksituaties, maar bijvoorbeeld ook over wetswijzigingen. En ten derde trek ik namens IPLO ‘den lande’ in, in samenwerking met Aan de Slag met de Omgevingswet. Zo help ik mee met werkplaatsen en geef ik presentaties en workshops. Ook werk ik, naast IPLO,  elke dinsdag bij de gemeente Alpen aan den Rijn, in onder meer de projectgroep Omgevingsplan. Ik weet daardoor goed wat er bij een gemeente speelt en neem dat mee in mijn werk bij de IPLO-helpdesk. ”

Breder en sneller

Het omgevingsplan blijkt momenteel het heetste hangijzer bij gemeenten, getuige de vele vragen die bij IPLO binnenstromen. “Met de Omgevingswet in aantocht, vragen gemeenten veel advies over dit plan”, beaamt Stijn. “Bijvoorbeeld over de regels met betrekking tot de fysieke leefomgeving die hierin terecht gaan komen. Welke móeten erin, welke mógen erin, welke mogen juist niet?

 “Het omgevingsplan straks is zoveel breder dan het huidige bestemmingsplan. Er komen allerlei omgevingsaspecten bij elkaar. Hiermee raakt het aan veel meer expertises, wat de nodige samenwerking vraagt. Niet alleen binnen IPLO, maar ook binnen gemeenten zelf.” Ook het feit dat onder de Omgevingswet veel termijnen voor de procedures korter zijn, veel procedures gaan versnellen, zorgt bij menig gemeente voor vragen die wij als IPLO graag beantwoorden. Stijn: “De reguliere procedure van acht weken wordt het uitgangspunt, dus we krijgen nogal wat vragen over hoe gemeentes de boel moeten inrichten om die acht weken te halen.”
 

Het omgevingsplan raakt aan veel meer expertises dan het bestemmingsplan, wat de nodige samenwerking vraagt, ook binnen gemeenten zelf

 


Vragenvuur

Hoewel het prettig is om vragen snel te kunnen afhandelen, hecht Stijn er ook veel waarde aan om grondig te werk te gaan. “Ik vind het hartstikke interessant als een ambtenaar met een heel specifieke praktijkvraag komt, bijvoorbeeld hoe werkt het met kabels en leidingen onder de Omgevingswet, en elk antwoord van ons weer leidt tot een nieuwe, verdiepende vraag. Mooi om steeds meer op detailniveau te moeten nadenken met elkaar, daar leren wij bij IPLO ook weer van. Je kunt van ons dan ook altijd een gedegen antwoord verwachten. We hebben zoveel kennis en expertise in huis, waaronder allerlei mensen die meegewerkt hebben aan het ontwerpen van de Omgevingswet, en zoeken elkaar op als iets onze eigen pet te boven gaat. We gaan ook graag op zoek naar de vraag achter de vraag.” Wat niet wil zeggen dat IPLO op álles een antwoord heeft. Stijn: “Wij hebben geen kennis van heel specifieke locaties, nee, wij weten ontzettend veel van landelijke wet- en regelgeving en hoe je als gemeente daarmee om kunt gaan.”
 

Ik vind het hartstikke interessant als een ambtenaar met een heel specifieke praktijkvraag komt en elk antwoord van ons weer leidt tot een nieuwe, verdiepende vraag.


Signaalfunctie

Het zal geen verrassing zijn: vanaf januari 2024 verwacht Stijn een enorme stijging in het aantal vragen rondom de Omgevingswet en dan met name het Digitaal Stelsel Omgevingswet. “Het zal voor gemeenten nieuw zijn om met het DSO te werken. Ondanks goede voorbereiding gaan gemeenten in de praktijk mogelijk tegen zaken aanlopen. Waarbij IPLO ook zeker een signalerende rol zal spelen. Als een gemeente straks moeilijkheden ondervindt met een bepaalde juridische regel, dan gaan wij hierover praten met het ministerie. ‘’Wij zetten ons in om maximaal mee te denken met gemeenten en oplossingen te bieden waar zij verder mee kunnen.” Ga voor meer informatie naar iplo.nl.