Antwoord
In deze is van belang artikel 10.3 lid 4 van de Algemene wet bestuursrecht: "4. Indien artikel 5:53 van toepassing is, wordt mandaat tot het opleggen van een bestuurlijke boete niet verleend aan degene die van de overtreding een rapport of proces-verbaal heeft opgemaakt."

Ter info: artikel 5:53 luidt als volgt: "1. Dit artikel is van toepassing indien voor de overtreding een bestuurlijke boete van meer dan € 340 kan worden opgelegd, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald. 2. In afwijking van artikel 5:48 wordt van de overtreding steeds een rapport of proces-verbaal opgemaakt. 3. In afwijking van afdeling 4.1.2 wordt de overtreder steeds in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze naar voren te brengen."

Dit betekent dat als de maximaal op te leggen boete meer is dan € 340,- dat dan geen mandaat kan worden verleend tot het opleggen van een boete aan degene die het een rapport van die overtreding heeft opgemaakt. Er is dus dan geen sprake van een functie maar van een personenscheiding. Een collega met dezelfde functie zou dus wel een boete kunnen afwerken; het hoeft dus niet perse iemand te zijn die alleen maar gemandateerd is voor het opleggen van bestuurlijke boete. Je hoeft dus niet perse een boeteambtenaar aan te stellen. Wel moet het mandaatregister worden aangepast. Degene die de boete oplegt moet dus daarvoor gemandateerd zijn.