Het strafrecht bevat een vrijwel sluitend systeem voor het laten inslapen van een gevaarlijke hond. Het OM beslist daarover. Het OM raadpleegt vooraf de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voordat een dier een spuitje krijgt. Een motie (28286, nr. 963, motie van Futselaar en Grashoff) om de rechter te laten beslissen over euthanaseren van gevaarlijke honden, is op 6 maart 2018 door de Tweede Kamer verworpen.

Ook in het bestuursrecht is het mogelijk om een gevaarlijke hond te laten inslapen via een last onder bestuursdwang. Het is dan noodzakelijk dat sprake is van overtreding van een specifiek wettelijk voorschrift, zoals overtreding van een muilkorfgebod in de APV. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in haar uitspraak van 9 oktober 2024 (ECLI:NL:HR:2024:4083) bevestigd dat de burgemeester kan optreden op grond van art. 5:30 lid 5 Awb, maar zo’n besluit moet goed worden onderbouwd.

De lichte bevelsbevoegdheid van de burgemeester van artikel 172, derde lid, van de Gemeentewet geeft niet de bevoegdheid om de hond te laten inslapen, omdat de lichte bevelsbevoegdheid bedoeld is voor lichte gevallen en het laten inslapen van een hond niet als zodanig kan worden bestempeld. Meer informatie over de aanpak van gevaarlijke honden is te vinden in twee artikelen uit de Gemeentestem: Over honden en brokken: de publiekrechtelijke aanpak van bijtincidenten deel I en II, Gst. 2017/79 en 89.